Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Häräntappoase päivitettiin 2020-luvulle

Häräntappoase oli Anna-Leena Härkösen läpimurtoromaani. Vuonna 1984 ilmestyneestä nuortenkirjasta tehtiin viisi vuotta myöhemmin televisiosarja, jossa pääosia näyttelivät Santeri Kinnunen ja Outi Alanen.

Vuoden 2021 sarjaversio sai viikonloppuna ensi-iltansa Elisa Viihde Viaplay -palvelussa.

– Halusimme päivittää tarinaa, emme tehdä uudelleen jotain jo nähtyä, ohjaaja Petra Lumioksa sanoo.

– Tämä on yleismaailmallinen kasvutarina. Päähenkilö kokee asioita, joita ei ole aiemmin kokenut, myös ensirakkauden. Hän rohkaistuu sanomaan itsestään ja tunteistaan jotain uutta.

Kehys on Härköseltä tuttu: yhteiskunnan odotusten kanssa kamppaileva kaupunkilaisnuori viettää kesän maalla ja etsii paikkaansa hänelle hieman vieraassa yhteisössä. Suurin ero saattaa olla siinä, että nyt päähenkilö taistelee oman identiteettinsä puolesta toisellakin tapaa.

Härkösen tarinassa päähenkilö oli vaasalaispoika Allu. Uudessa versiossa helsinkiläistä Allua, joka kieltäytyy käyttämästä Alexandra-nimeään, näyttelee Carola Hakola. Rakkauden toinen osapuoli on Kerttu (Rebekka Baer).

– Jonkun version tarkoitus voisi olla eron tekeminen alkuperäisteoksesta, mutta emme halunneet pyristellä ainakaan pois universaalista kasvutarinasta ja ensirakkauden kuvauksesta, Lumioksa sanoo.

– Kirjassa ne ovat todella vaikuttavia.

Musiikki antaa kehyksiä

Uuden sarjaversion tekemisen ideoivat Oskari Sipola ja Jesse Fryckman. Sipolasta tuli sarjan konseptin kehittäjä, tuottaja ja käsikirjoittaja yhdessä Oona Haapaniemen kanssa.

Sipolan mukaan Härkösen romaanin keskeinen aihe on maskuliinisuus. Se liittyi jo nimeen, joka viittasi penismyytteihin.

– Painotus on meillä ehkä laajemmin identiteetissä. Silti kirjasta on paljon tunnistettavaa suoraan, repliikkejäkin. Härkösen maailma välittyy omana universuminaan myös tähän, Lumioksa sanoo.

Ohjaajana hänen panoksensa oli ennen kaikkea tuoda oma katseensa tarinaan.

– Oskari ja Oona käsikirjoittivat tarinan, jota tulin toteuttamaan. Sitä minun ei ollut syytä repiä kappaleiksi.

Ainakin popmusiikin käytöstä ja rennon uskottavasta näyttelemisestä tulee mieleen vuosikymmenen ehkä puhutuin nuortensarja, norjalainen Skam.

– Skam on upea, olen katsonut sen kokonaan totta kai, Lumioksa sanoo.

– Musiikki kiinnittää tällaista teosta aikaansa. Ehkä sarja toimisi ilmankin, mutta se on nopeimpia tapoja kommunikoida, missä maailmassa ja tunnelmassa mennään.

Pandemiajännite kuvauksissa

Häräntappoase kuvattiin pääosin Tampereen seudulla viime kesänä. Kuvauspäiviä oli kesäkuun lopulta elokuulle hieman alle 30. Tuotanto oli ensimmäisten joukossa, jotka aloittivat ensimmäisen koronasulun jälkeen.

– Kaikkea selviteltiin: mitä tapahtuu, jos joku sairastuu? Ilmassa oli aluksi riskin ja epätietoisuuden tuntua, pelkäsimme, että koko hanke voisi kaatua, Lumioksa sanoo.

Lumioksa on tehnyt mainoksia, musiikkivideoita ja lyhytelokuvia. Pandemian ohella painetta toi aikataulu, jota hän kuvaa tiukimmaksi, jossa on työskennellyt. Silti kuvaukset olivat miellyttävä kokemus.

– Ilmapiiri oli superihana ja lämminhenkinen. Kuvauksissa oli harvinaisen onnellista. Ehkä siksi, että niin monet tunsivat toisensa, Lumioksa kehuu.

– Parin viikon treenit näyttelijöiden kanssa auttoivat valtavasti työskentelyämme. Kuvauksissa ei koskaan kuule, että aikaa olisi liikaa, hän muistuttaa.

– Voisin käyttää viikon yhden kohtauksen tekemiseen. Mutta aina on olosuhteet, jotka pitää hyväksyä, ja tehdä niissä parhaansa.

Sarjojen arvostus on noussut

Häräntappoase on Aalto-yliopistossa elokuvaohjaamista opiskelleen Petra Lumioksan ensimmäinen sarjaohjaus. Opiskelut ovat gradua vaille valmiit.

– Opiskeluvuosieni aikana suomalaisten sarjojen taso on noussut, Lumioksa sanoo.

– Alkuvuosinani sarjoja vielä ylenkatsottiin ja niihin liittyi tunkkaisuutta. Kunnianhimoiset ja isot sarjat ovat nostaneet sarjojen profiilia valtavasti.

Ero sarjojen ja elokuvien välillä on kaventunut.

– Nyt koulussanikin on jo kursseja nimenomaan sarjojen tekemisestä, ja hyvä niin.

Lumioksa roolittaa tällä hetkellä seuraavaa nuortensarjaansa. Se tehdään Ylelle. Käynnissä on etenkin 12–15-vuotiaiden näyttelijöiden etsintä.

– Sen verran voin kertoa, että siinä on paljon musiikkia ja tanssia, ja tarina sijoittuu esityksen valmistamisen ympärille.