KORJAUS: Suomen kesäkuun lämpöennätyksestä jäätiin niukasti, Parikkalassa mitattiin 33,6 astetta – voimakas ukkosmyrsky riepotteli Pohjois-Pohjanmaata ja Kainuuta

Suomen kesäkuun lämpöennätyksestä jäätiin tiistaina vain kahden desimaalin päähän, kertoo Ilmatieteen laitos. Etelä-Karjalan Parikkalassa lämpötila oli noussut iltapäivällä neljään mennessä 33,6 asteeseen, joka on tämän kesän korkein Suomessa mitattu lämpötila.

Suomen kesäkuun lämpöennätys on 33,8 astetta.

Myös Pirkanmaalla Tampereen Härmälässä, Keski-Suomessa Jämsän lentoasemalla ja Etelä-Savossa Mikkelin sekä Savonlinnan lentoasemilla lämpötilat ovat nousseet yli 33 asteen, kertoi päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa Ilmatieteen laitokselta.

Keskiviikkona lämpötila Suomen kaakkoisosassa voi nousta vielä samoihin lukemiin. Viljamaan mukaan on mahdollista, että kesäkuun lämpöennätyksen rajaa saatetaan vielä hätyytellä.

Paula-rajuilma ravisteli Pohjois-Pohjanmaata ja Kainuuta

Voimakas ukkonen ravisteli Pohjois-Pohjanmaata ja Kainuuta tiistaina. Illalla yhdeksän jälkeen Ilmatieteen laitokselta kerrottiin, että Kuhmossa vielä ukkostaa, mutta muuten Paula-rajuilman arveltiin etenevän itärajan yli puoleen yöhön mennessä. Ukkonen tuntui myös pohjoisimmassa Keski-Suomessa, mutta ei yhtä rajuna.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa annettiin iltapäivällä viranomaistiedote voimakkaista ukkospuuskista, jotka aiheuttavat paikoin tuulivahinkoja. Ihmisiä kehotettiin pysymään ukkosen aikana sisätiloissa sekä varomaan ulkona kaatuvia puita ja maahan pudonneita sähkölinjoja.

Pietarsaaressa tuulen nopeus puuskassa oli alkuiltapäivällä 27,5 metriä sekunnissa. Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos kertoi iltapäivällä, että nopeasti noussut ukkosrintama aiheutti alueella noin 35 tehtävää kahden tunnin aikana.

Vahingot olivat muun muassa teille ja sähkölinjoille kaatuneita puita, taajamatulvia sekä kattojen irtoamisia.

Oulun Vihreäsaaressa tuuli yltyi puuskassa 25,5 metriin sekunnissa.

Jokilaaksojen pelastuslaitos kertoi, että iltapäivällä puoli kuuteen mennessä pelastuslaitokselle oli kertynyt kaikkiaan noin 50 tehtävää, jotka koostuivat erilaisista rajuilmatuhojen ja kaatuneiden puiden raivauksista eri puolella aluetta.

Myös Kainuun pelastuslaitos kertoi, että illalla puoli yhdeksään mennessä alueelle oli tullut noin 50 säähän liittyvää tehtävää.

Pelastuslaitokset kertoivat, että henkilövahinkoja ei ole tiedossa.

Ilmatieteen laitos antoi varoituksen ukkospuuskista myös Suomenlahden alueella.

Pelastuslaitos oli varautunut vahinkoihin

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos kertoi tiistaina seuraavansa tiiviisti sään ja ukkosrintamien kehittymistä. Mahdollisiin vahinkoihin oli varauduttu.

– Meillä on nostettu johtamisvalmiutta siltä varalta, että laajempaa tuhoa alkaa tulla. Sitten aletaan johtaa tehtäviä, kertoo päällikköpäivystäjä Petri Hintikka.

Hintikan mukaan näytti siltä, että tiistain rajuilma oli laajemmalla alueella kuin maanantaina, jolloin hälytykset ja pelastuslaitoksen tehtävät keskittyivät Oulun kaupunkiin.

Maanantaina yksi ihminen kuoli ja kaksi loukkaantui, kun rajuilman repimät puut kaatuivat heidän päälleen. Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksella oli maanantaina kaikkiaan lähes 200 vahingontorjuntatehtävää. Viimeiset raivaukset kestivät aamuyöhön tiistain puolelle.

---

Korjattu 23.6. klo 10.15: Rajuilman nimi korjattu Paulaksi. Aiemmin kerrottiin virheellisesti, että rajuilman nimi on Pauliina. Lisäksi kyseessä on rajuilma, ei myrsky, kuten aiemmin kerrottiin.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka