Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Vuoden korkein lämpötila mitattiin Varkaudessa, kun elohopea kipusi 31,1 asteeseen – erittäin tukalasta helteestä varoitetaan Itä- ja Etelä-Suomessa

Meteorologin mukaan vuonna 1935 mitattua kesäkuun lämpöennätystä lähestytään viikonvaihteessa idässä ja kaakossa. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

Emmi Tilvis, Saara-Miira Kokkonen / STT

Pohjois-Savon Varkaudessa lämpötila on noussut tänään 31,1 asteeseen, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen. Kyseessä on kuluvan vuoden korkein lämpötila.

Yli 31 astetta mitattiin viidellä eri asemalla.

Heinolassa mitattiin eilen aiempi tämän kesäkuun korkein lämpötila 30,1 astetta. Ennen tämänpäiväistä ennätystä vuoden korkein lämpötila oli puolestaan mitattu toukokuussa Ilomantsissa, jossa oli 30,8 astetta lämmintä.

Itä- ja Etelä-Suomessa on tänään voimassa erittäin tukalan helteen varoitus. Erittäin tukalalla helteellä vuorokauden korkein lämpötila nousee yli 30 asteen ja keskilämpötila on ainakin 24 astetta. Lisäksi lämpötila pysyy korkealla myös yöllä.

– Ei ole niitä viilentäviä tunteja, jotka helpottaisivat, kuvailee Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Kaisa Solin.

Päivän kuumin hetki on iltapäivän tunteina kolmen neljän aikoihin. Solinin mukaan tällaisena päivänä on erittäin tärkeää huolehtia, että kaikki saavat tarpeeksi nestettä ja pysyvät poissa paahteesta. Vanhukset, pienet lapset ja sydänsairaat kuuluvat riskiryhmään, jonka hyvinvoinnista pitää Solinin mukaan huolehtia.

Suomen kesäkuun lämpöennätys ei rikki vielä tänään

Solinin mukaan lämpötila noussee tänään 31 tai 32 asteeseen etelässä ja kaakossa, mutta kaikkien aikojen kesäkuun lämpöennätys tuskin vielä rikkoutuu. Päivän korkeimmat lämpötilat mitattaneen juuri Kaakkois-Suomessa.

Maan etelä- ja itäosassa lämpötila kohoaa alkuviikollakin 30 asteen yläpuolelle, Ilmatieteen laitos kertoo Twitterissä . Kaikkein kuumin päivä näyttäisi tällä hetkellä olevan tiistai, jolloin lämpöä on korkeimmillaan 32–33 astetta.

Tämänhetkinen kesäkuun lämpöennätys on vuodelta 1935, jolloin Ähtärissä mitattiin 33,8 asteen lämpötila.

Erittäin tukalan helteen ennakkovaroitus on voimassa näillä näkymin keskiviikkoon asti. Loppuviikolla kuumin ilma väistynee, mutta juhannusta vietetään taas hellesäässä, Ilmatieteen laitos ennustaa.

Pohjois-Suomeen on luvattu huomattavasti viileämpää säätä

Suomen sisäiset lämpötilaerot ovat tällä hetkellä suuria. Helteen ja viileämmän ilman raja menee Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan korkeudella. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun eteläosissa voi olla tänään hellettä, mutta pohjoisosissa ei.

Lapissa on Solinin mukaan selkeästi viileämpää. Pohjois- ja Keski-Lapissa jäädään 15 asteen alapuolelle.

Huomenna Pohjois-Suomen lämpötilat nousevat hieman korkeammalle. Maanantaina ja tiistaina Oulun seudulle on luvattu hellettä. Etelä-Lapissa lämpötila nousee maanantaina yli 20 asteen.

– Pohjois-Lapin yllä on sadealue ja sää on yhä viileämpää.

Raju ukonilma voi iskeä Itä-Suomeen

Osissa Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakuntia on varoitus rajusta ukonilmasta.

Metsäpalovaroitus on tällä hetkellä voimassa kaikkialla paitsi Kainuussa, Lapissa, Pohjanmaalla sekä Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Maaston odotetaan kuivuvan lisää helteiden myötä.

– Metsäpalovaroitus laajenee varmaan jo huomenna, sanoo Solin.

Mahdollisesti vaarallisen uv-säteilyn varoitus on voimassa Etelä-Suomessa.

Juhannuksen sää näyttää lämpimältä, mutta epävakaisuus on mahdollista

Hellejakso jatkuu maan eteläosissa pitkälle ensi viikkoon.

Torstaina sää viilenee hiukan, ja hellevaroitus tipahtaa yhden pykälän erittäin tukalasta helteestä tukalaan helteeseen. Solinin mukaan sekä torstai että perjantain juhannusaatto näyttävät ennusteissa hyvin lämpimiltä.

Myös Pohjois-Suomeen on luvattu tämänhetkistä lämpimämpää säätä, mutta epävarmuudet juhannuksen osalta ovat vielä suuria.

– Sateet ja sadekuurot ovat mahdollisia viikonlopun aikana, sanoo Solin.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka