Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Helsingissä kokoomus sai siipeensä mutta puolusti ykkössijaansa – vihreät hävisi eniten

Helsingissä kokoomus otti reippaan alkukirin kuntavaalien ääntenlaskussa ja piti kiinni ykkössijastaan ääntenlaskun edetessä. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Nina Törnudd, Hanna Anttila, Milja Rämö / STT

Helsingissä kokoomus otti reippaan alkukirin kuntavaalien ääntenlaskussa ja piti kiinni ykkössijastaan ääntenlaskun edetessä. Ylivoimainen johto kapeni selvästi, kun lähiöiden äänet alkoivat näkyä tuloksessa. Vihreät jäi heti alussa selvästi kakkoseksi.

Kun ääntenlasku valmistui, oli kokoomuksella 25,7 prosenttia äänistä, 2,7 prosenttiyksikköä vähemmän kuin neljä vuotta sitten. Vihreiden osuus jäi 19,8 prosenttiin, 4,3 prosenttiyksikköä alle neljän vuoden takaisen tuloksen.

Vasemmistoliitto järjesti pääministeripuolueelle illan alussa yllätyksen nousemalla sen ohi kolmanneksi. SDP kampesi kuitenkin ohi kun ääntenlasku eteni ja sai 14,4 prosenttia äänistä, puoli prosenttiyksikköä enemmän kuin viime kuntavaaleissa. Vasemmistoliitolle kertyi 12,7 prosenttia, puolitoista prosenttiyksikköä enemmän kuin viimeksi.

Perussuomalaiset kiri lähiöiden ääntenlaskun voimin ja nousi illan edetessä 10,2 prosenttiin, kasvattaen äänisaalistaan 3,4 prosenttiyksiköllä. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho nousi Helsingin äänikuninkaaksi ja keräsi melkein 19 000 ääntä.

RKP:n lista keräsi 6,5 prosenttia, 0,7 prosenttiyksikköä enemmän kuin neljä vuotta sitten.

Liike Nyt sai 3,3 prosenttia äänistä ensimmäisissä kuntavaaleissaan ja oli ostamassa valtuustoon isän ja pojan, eli sekä Harry että Joel Harkimon. Kolmantena liikkeen ehdokkaana valtuustoon näytti pääsevän SDP:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner.

Keskustalle ja kristillisdemokraateille jäi 2,4 ja 1,8 prosenttia. Pienpuolueista feministipuolue menetti ainoan paikkansa valtuustossa.

Kokoomus oli Helsingin suurin puolue viime kuntavaaleissa vuonna 2017, mutta menetti kärkisijan vihreille vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Edellisissä kuntavaaleissa pormestariehdokas Jan Vapaavuori (kok.) kahmi liki 30 000 ääntä. Kokoomuksen uusiksi ääniharavoiksi nousivat nyt varapuheenjohtaja Elina Valtonen sekä pormestariehdokas Juhana Vartiainen. Valtosella kertyi lähes 16 000 ääntä, Vartiaisella liki 14 000.

Vihreiden Anni Sinnemäelle kertyi nyt 7 100 ääntä. Saalis jäi selvästi vaatimattomammaksi kuin neljä vuotta sitten kertyneet lähes 8 900 ääntä.

Kokoomus vahvisti asemaansa Espoon suurimpana

Espoossa kokoomus vahvisti asemaansa kaupungin suurimpana puolueena. Kun ääntenlasku valmistui, kokoomuksella oli 35,8 prosenttia äänistä. Puolue sai vaaleissa kaksi lisäpaikkaa. Espoo on perinteisesti ollut kokoomuksen vahvimpia linnakkeita Suomessa.

Espoon toiseksi suurimpana puolueena säilyi vihreät, mutta puolue menetti kolme valtuustopaikkaa. Vihreiden äänisaalis oli 18 prosenttia, ja pudotusta viime kuntavaaleihin oli 4,4 prosenttiyksikköä.

Kolmanneksi suurimpana paikkansa säilytti SDP, joka kasvatti äänisaalistaan lähes yhdellä prosenttiyksiköllä ja säilytti valtuutettujensa määrän ennallaan. SDP:n äänipotti oli Espoossa 13,5 prosenttia.

Kaupungin ääntenlaskennassa neljänneksi suurin oli perussuomalaiset 10,5 prosentin ääniosuudella, RKP puolestaan on viidentenä 7,9 prosentilla. PS sai valtuustoon kahdeksan paikkaa, RKP kuusi.

Kuudennella sijalla oli kristillisdemokraatit, jonka jälkeen järjestyksessä jonossa olivat vasemmistoliitto, keskusta ja Liike Nyt. Kristillisdemokraatit sai kolme valtuustopaikkaa, vasemmisto, keskusta ja Liike Nyt kukin kaksi.

Teekkarikaupungin äänikuninkaaksi nousi kokoomuksen kansanedustaja Kai Mykkänen, joka sai yli 6 530 ääntä. Mykkänen sai nyt enemmän ääniä kuin vuoden 2017 kuntavaaleissa.

Mittavat äänipotit kokosivat myös SDP:n kansanedustaja Maria Guzenina ja uutena kaupunginvaltuustoon nouseva kyberturvallisuuden työelämäprofessori, kokoomuksen Jarno Limnell.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka