Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump käytti oikeusministeriötä hyväkseen urkkiakseen kongressin jäseniä

Yhdysvalloissa oikeusministeriö aloittaa tutkinnan entisen presidentin Donald Trumpin hallinnon harjoittamasta urkinnasta, kertoi muun muassa uutiskanava CNN.

New York Times uutisoi kuluvalla viikolla, että Trump käytti oikeusministeriötä hyväkseen selvittääkseen, kuka tai ketkä vuotivat jatkuvasti tietoja Trumpin hallinnosta tiedotusvälineille.

Timesin mukaan oikeusministeriö etsi tietovuotajia muun muassa käymällä läpi tiedusteluvaliokunnan jäsenten ja näiden perheiden viestitietoja. Samalla urkittiin myös useiden suurten tiedotusvälineiden, kuten New York Timesin, CNN:n ja Washington Postin toimittajien viestitietoja.

Viestitietoja vaadittiin muun muassa teknologiajätti Applelta . Apple vahvisti perjantaina saaneensa vuonna 2018 vaatimuksen yhteensä 73 puhelinnumeron ja 36 sähköpostiosoitteen metadatan toimittamisesta. Apple kertoi myös, ettei se voinut ilmoittaa urkinnasta niiden kohteille, koska tämä oli erikseen kielletty.

Ex-oikeusministereitä vaaditaan kuultaviksi

Senaatin demokraattienemmistön johtaja Chuck Schumer ja senaatin oikeusvaliokunnan puheenjohtaja Dick Durbin sanoivat vaativansa Trumpin hallinnon aikaisia oikeusministereitä William Barria ja Jeff Sessionsia todistamaan asiassa.

Onnistuakseen tässä demokraatit tarvitsevat kuitenkin vähintään yhden republikaanin tuen oikeusvaliokunnassa, jonka voimasuhteet ovat muuten tasan.

– Tätä asiaa ei tulisi politisoida. Kongressi kuuluu tasavertaisena osana hallintoon, ja sitä tulee suojella. Uskomme, että republikaanikollegamme tulevat liittymään meihin, jotta tämä vakava asia saadaan selvitettyä pohjia myöten, Schumer sanoi.

Barr kiisti perjantaina Politicon haastattelussa tienneensä mitään siitä, että kongressin edustajia olisi urkittu. Hänen mukaansa Trump ei myöskään koskaan kehottanut häntä urkkimaan kongressin edustajia.

– En koskaan keskustellut vuodoista hänen kanssaan, eikä hän kysynyt minulta yksityiskohtia, Barr sanoi.

Se, että oikeusministeriö tutkii tietovuotoja, ei sinänsä ole tavatonta, mutta kongressin kuuluvien tietoja ei yleensä koskaan hankita. Lisäksi teknologiayhtiöitä vaaditaan yleensä luovuttamaan tietoja vain vakavissa rikos- tai korruptiotapauksissa.

Trumpin aikana tiedustelukomiteaan kuulunut demokraatti Adam Schiff, joka nykyään johtaa komiteaa, sanoi tietojen osoittavan, että Trump käytti oikeusministeriötä omien poliittisten etujensa ajamiseen.

Schiff oli yksi Applelle lähetetyn tietovaatimuksen kohteista.