Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

POP Pankki ennustaa kuluttajahintojen nousupiikkiä

POP Pankki ennakoi, että inflaatio nousee tänä vuonna Suomessa kahteen prosenttiin ja hidastuu ensi vuonna 1,5 prosenttiin. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Nina Törnudd / STT

Kuluttajahinnat nousevat tänä vuonna nopeammin kuin lähes kymmeneen vuoteen, ennustaa POP Pankki . Hintojen nousu johtuu kysynnän nopeasta toipumisesta koronakuopan jälkeen ja siitä, että tarjonta ei kaikilta osin pysy kysynnän perässä. Tilanne rauhoittuu toipumisen tasoittuessa, POP ennustaa Kansalaissuhdanne-ennusteessaan.

Pankki ennakoi, että inflaatio nousee tänä vuonna Suomessa kahteen prosenttiin ja hidastuu ensi vuonna 1,5 prosenttiin.

Inflaatiopiikki on tullut lähes kokonaan liikenteen hinnoista. Euriborkorot pysyvät kuitenkin pitkään miinuksen puolella, joten asuntolainojen korkoihin nousevat hinnat eivät vielä vaikuta.

Talouskasvutahdiksi POP ennustaa tälle vuodelle kolmea prosenttia. Ensi vuonna pankki odottaa talouden kasvavan 2,8 prosenttia.

Nopein kasvu ajoittuu pankin ennusteen mukaan loppuvuodelle, joskin tämän vuoden alun talouskehitys on ollut ennakoitua parempaa. Tautitilanteen paheneminen ja rajoitusten tiukentaminen ei tuonut talouteen takapakkia, vaan johti ainoastaan toipumisen hidastumiseen. Jos uudet virusmuunnokset eivät aiheuta yllätyksiä ja rajoituksista voidaan pääosin luopua, saa talouden toipuminen huomattavasti lisävauhtia kesällä.

Työttömyys on laskenut viime kesästä lähtien, ja sen odotetaan alenevan edelleen talouden ja tautitilanteen kohentuessa. POP ennakoi työttömyysasteen laskevan tänä vuonna 7,4 prosenttiin ja ensi vuonna 6,8 prosenttiin. Työttömyyden laskua vauhdittaa se, että työvoima ei kasva yhtä paljon kuin aiemmin.

Pitkäaikaistyöttömyys on kuitenkin jäämässä huolenaiheeksi. Maaliskuussa yli vuoden työttöminä olleita oli jo yli 100 000, eikä määrä näytä kääntyvän laskuun.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka