Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Saksan kristillisdemokraatit ottamassa ison voiton viimeisissä osavaltiovaaleissa ennen liittopäivävaaleja

Aluevaalit ovat viimeiset ennen syyskuussa pidettäviä Saksan parlamentin eli liittopäivien vaaleja. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Saksassa kristillisdemokraatit ovat ensitulosten perusteella voittamassa Saksi-Anhaltin osavaltiovaalit selkein luvuin.

Ensimmäisten tulosten perusteella kristillisdemokraatit (CDU) keräsi noin 36 prosenttia äänistä, kun laitaoikeistoa edustava Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) olisi jäämässä 22,5 prosenttiin.

Vaihtoehto Saksalle -puolueen arvioitiin ennakkoon mielipidekyselyiden perusteella olevan jopa lähellä syrjäyttää kristillisdemokraatit osavaltion suurimman puolueen asemasta.

Saksi-Anhaltin aluevaalit ovat viimeiset ennen syyskuussa pidettäviä Saksan parlamentin eli liittopäivien vaaleja.

Vaikka Saksan itäosassa sijaitseva 2,2 miljoonan asukkaan Saksi-Anhalt on maan pienimpiä osavaltioita, selkeä vaalivoitto antaa liittokansleri Angela Merkelin puolueelle ja sen uudelle johtajalle, liittokansleriehdokas Armin Laschetille tärkeän sysäyksen syksyn vaaleihin.

Puolueen pääsihteeri Paul Ziemiak kutsui tulosta "sensaatiomaisen hyväksi". Ziemiak piti tulosta puoluejohtaja Laschetin ja tämän kampanjoinnin ansiona.

CDU:n vaalitulos nousi selvästi vuoden 2016 29,8 prosentista.

Vihreill e pettymys

Vaihtoehto Saksalle -puolue on maahanmuuttovastaisuuden lisäksi pyrkinyt vetoamaan äänestäjiin vastustamalla koronarajoituksia. Puolueen tulos Saksi-Anhaltissa on kuitenkin jäämässä hieman huonommaksi kuin edellisissä vaaleissa.

Saksassa voimakkaasti kannatustaan lisänneille vihreille aluevaalien tulos oli pettymys. Ensitulosten perusteella puolue oli saamassa noin kuusi prosenttia äänistä, mikä oli kuitenkin pieni parannus vuoden 2016 viidestä prosentista.

Vihreiden puheenjohtaja Annalena Baerbock myönsi odottaneensa parempaa tulosta.

Entisen Itä-Saksan alueella vihreiden kannatus on ollut vähäisempää kuin muualla maassa. Kyselyiden perusteella puolueen kuitenkin arvioitiin ennakkoon peräti tuplaavan äänisaaliinsa.

Kristillisdemokraatit kompuroineet

Liittokansleri Merkel väistyy Saksan johdosta syyskuun vaalien ja lähes 16 vuotta jatkuneen valtakauden jälkeen. Vielä alkuvuodesta kristillisdemokraatit (CDU/CSU) oli Saksan ylivoimaisesti suosituin puolue, mutta kompurointi koronapandemian hoidossa ja puolueen poliitikkoja koskeneet useat skandaalit romahduttivat kannatuksen.

Saksan edellisissä aluevaaleissa maaliskuussa kristillisdemokraattien vaalitulos oli puolueen historian huonoin sekä Rheinland-Pfalzin että Baden-Württembergin osavaltioissa.

Saksi-Anhaltissa kristillisdemokraatit ovat olleet ykköspuolue kaikissa paitsi yksissä vaaleissa Saksan yhdistymisen jälkeen.

Viime viikkoina yleinen mieliala on Saksassa parantunut rokotusten etenemisen ja yhteiskunnan aukeamisen myötä.

Spiegel-lehden mukaan Saksi-Anhaltin äänestäjät antoivat Laschetille "korvaamattoman lahjan" surkean alun jälkeen kansleriehdokkaana.

– Hän tarvitsee ennen kaikkea rauhaa, ja nyt hänellä on sitä, lehti kirjoittaa.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka