Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-komissio haluaa jokaiseen jäsenmaahan turvallisen tavan tunnistautua digitaalisesti

EU-komissio ehdottaa, että jokaisen jäsenmaan tulisi tarjota kansalaisilleen turvallinen tapa tunnistautua ja käyttää henkilötietoja digitaalisesti. Yhteinen linjaus niin sanotusta digitaalisesta lompakosta helpottaisi henkilötietojen käyttöä esimerkiksi matkailtaessa toisessa EU-maassa.

Komission näkemyksen mukaan digitaalinen lompakko voisi selkeyttää vaikkapa autonvuokrausta: esimerkiksi espanjalaisessa vuokraamossa asioidessaan suomalainen voisi todistaa henkilöllisyytensä ja ajo-oikeutensa kätevästi mobiililaitteensa avulla.

Komission varapuheenjohtaja Margrethe Vestager nostaa esimerkiksi myös vaihto-opiskelijat, joiden asettuminen toiseen EU-maahan helpottuisi, kun pankkiasiointi tai asunnon vuokraaminen kävisi helpommin, jos tarvittavat asiakirjat olisivat helposti ja luotettavasti saatavilla digitaalisessa lompakossa.

– Yksinkertaistetusti digitaalinen identiteetti antaa meille mahdollisuuden tehdä kaikissa jäsenmaissa samoja asioita kuin kotona ilman lisämaksuja tai lisävaivaa, Vestager sanoi komission tiedotustilaisuudessa.

Jäsenmaille pakollista, kansalaisille vapaaehtoista

Komission esitys velvoittaisi kaikki jäsenmaat tarjoamaan kansalaisille ja yrityksille turvallisen digitaalisen ratkaisun, jonka kautta voisi todistaa henkilöllisyytensä. Tähän digitaaliseen lompakkoon voisi sisällyttää halutessaan tietoja esimerkiksi pankkitiedoista, ajo-oikeudesta tai suoritetuista tutkinnoista.

Kansalaisille palvelun käyttäminen olisi vapaaehtoista, ja käyttäjä saisi itse päättää, mitä henkilötietoja hän kulloinkin jakaa käyttäessään digitaalista lompakkoa eri yhteyksissä.

Digitaalisen ratkaisun käytännön tekninen toteuttaminen olisi kunkin jäsenmaan omalla vastuulla. Ratkaisun tulisi kuitenkin täyttää tietyt vaatimukset esimerkiksi turvallisuuden osalta.

Sujuvampia käytäntöjä

EU:ssa on jo vuonna 2014 otettu käyttöön digitaalista tunnistautumista koskeva säädös, jonka tavoitteena on ollut rajat ylittävän tunnistautumisen sujuvoittaminen. Tähän mennessä jäsenmaita ei kuitenkaan ole määrätty kehittämään digitaalista tunnistautumisratkaisua, joka toimisi myös muissa EU-maissa.

Nyt komissio velvoittaisi jäsenmaat rakentamaan digitaalisen palvelun niin, että rajojen ylittäminen olisi sujuvaa. Tämä olisi Vestagerin mukaan tärkeää, sillä tällä hetkellä vain 14 prosenttia EU-maissa toimivista keskeisistä tunnistautumispalveluista sallii tällä hetkellä rajat ylittävät toiminnot..

– Tällainen pirstaloituminen tietää vain lisää byrokratiaa, ajanhukkaa ihmisille, ajan ja tulojen menetyksiä yrityksille sekä heikennystä sisämarkkinoiden toimintaan, Vestager selitti nykytilannetta.

Toistaiseksi ei kuitenkaan ole varmaa, miten hyvin komission aie korjata tilannetta onnistuu. Esitys menee seuraavaksi jäsenmaiden ja EU-parlamentin käsiteltäväksi.