Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n elpymispaketti on saanut hyväksynnän kaikkien jäsenmaiden parlamenteilta

EU:n elpymispaketin mahdollistava budjettipäätös on saanut hyväksynnän kaikkien jäsenmaiden parlamenteilta, tviittaa budjettikomissaari Johannes Hahn. Viimeisimpänä elpymispaketti on saanut siunauksen Puolan ja Itävallan parlamenteilta.

Hahnin mukaan seuraavat askeleet voidaan viedä läpi niin, että komissio pääsisi ottamaan elpymispaketin mahdollistavaa lainaa markkinoilta kesäkuussa.

Jos näin käy, komissio ehtii markkinoille noin kuukautta kaavailtua aikataulua aiemmin, sillä alkuperäisenä tavoitteena oli, että hyväksymisprosessi saataisiin vietyä läpi jäsenmaissa kesäkuun loppuun mennessä.

Elpymispaketin eteneminen vaati hyväksynnän jokaiselta jäsenmaalta. Niin sanottu omien varojen päätös mahdollisti sekä EU:n 750 miljardin euron elpymispaketin että seitsenvuotisen budjetin, joka on kooltaan noin 1 074 miljardia euroa.

Jotta jäsenmaat voivat käyttää elpymispaketin rahoja, niiden on toimitettava komissiolle suunnitelma varojen käytöstä. Komissio arvioi suunnitelmat, ja EU:n neuvosto hyväksyy ne.

Suomi toimitti oman suunnitelmansa komissiolle tällä viikolla.

Suomessa eduskunta hyväksyi paketin viime viikolla

Aiemmin tässä kuussa Suomen eduskunta kävi elpymispaketin hyväksymisestä pitkittyneen keskustelun, joka venyi yli neljän päivän mittaiseksi. Suuren osan puheenvuoroista pitivät elpymispakettia vastustavien perussuomalaisten kansanedustajat.

Paketti lopulta hyväksyttiin eduskunnassa viime viikolla äänin 134–57.

Perustuslakivaliokunta oli linjannut, että paketin hyväksymiseen tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö annetuista äänistä, joten hallituspuolueet tarvitsivat tukea myös opposition puolelta. Apua hallitus sai kokoomukselta, jonka 38 edustajasta 26 äänesti paketin hyväksymisen puolesta.