Hallitus lisää lasten ja nuorten koronaongelmien hoitoon 111 miljoonaa euroa – luvassa helpompaa pääsyä mielenterveyspalveluihin ja uusia käsipareja kouluihin

Koronapandemian lapsille ja nuorille aiheuttamia ongelmia yritetään hoitaa 111 miljoonan euron lisärahoituksella kolmannessa lisätalousarvioesityksessä, hallituksen ministerit kertoivat tänään.

Pandemian aiheuttamia oppimisen ongelmia paikataan opetusministeri Jussi Saramon (vas.) mukaan 65 miljoonalla lisäeurolla, joista valtaosa eli 40 miljoonaa käytetään esi- ja perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen esimerkiksi lisähenkilökunnan palkkaamiseen.

– Voimme rahoituksen turvin lisätä lasten ja nuorten yksilöllistä tukea ja opetusta. Kouluihin voidaan palkata avustajia, varhaiskasvatuksen opettajia ja ohjaajia, hän sanoo.

Ammatillisessa koulutuksessa tämä voi näkyä vaikka niin, että oppimatta jääneitä taitoja pääsee kertaamaan pienemmissä ryhmissä yksilölliseen tahtiin.

Saramon mukaan korona on vahingoittanut lasten ja nuorten oppimisen mahdollisuuksia kouriintuntuvalla ja mitattavalla tavalla. Esimerkiksi puolet lukiolaisista on hänen mukaansa kertonut saaneensa koronan aikana huonompia arvosanoja kuin yleensä, ja osalla opiskelijoista opinnot ovat viivästyneet 3–5 kurssia.

– Käytännössä tämä raha tarkoittaa, että lukio- tai ammattiopinnoissaan jälkeen jäänyt nuori saa mahdollisuuden kuroa oppimatta jääneet taidot kiinni.

Lisäksi erillisellä lakiesityksellä aiotaan luoda sitova henkilöstömitoitus koulukuraattoreille ja -psykologeille, Saramo kertoi.

Luonnos lakiesityksestä lähetettiin tänään lausuntokierrokselle.

Luonnoksen mukaan kuraattoreita tulisi olla yksi 670 oppilasta ja psykologeja yksi 780 oppilasta kohden sekä perusasteen että toisen asteen opetuksessa. Vuosina 2021–2022 tätä varten on varattu yhteensä 30 miljoonaa euroa ja vuodesta 2023 eteenpäin 29 miljoonaa euroa vuodessa.

Perheiden ongelmat pahentuneet

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi, että mielenterveyspalvelujen parantamiseen käytetään 16 miljoonaa euroa ja päihdepalvelujen saatavuuden lisäämiseen käytetään 23 miljoonaa euroa. Hänen mukaansa tällä pyritään osaltaan puuttumaan siihen, että koronapandemian vuoksi perheiden elintavat ovat heikentyneet ja muun muassa stressi, yksinäisyys, mielenterveysongelmat ja vanhemmuuden sekä parisuhteen ongelmat ovat lisääntyneet. Vaikka alkoholin kokonaiskulutus väheni vuonna 2020 koronarajoitusten myötä, riskikäyttäjien alkoholinkulutus kasvoi.

– Jo ennen pandemiaa palveluiden tarve oli korkealla tasolla.

– Tarvitaan erityisesti liikkuvia ja koteihin vietäviä päihdehuollon erityispalveluita. Tehdyt panostukset tulevat auttamaan siinä, että koronan jättämä jälki ei jäisi pysyväksi, Kiuru sanoi.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) taas kertoi poliisille myönnettävästä kolmen miljoonan euron lisärahoituksesta lapsiin ja nuoriin kohdistuvaan ennaltaehkäisevään toimintaan.

– Tarkoitus on pyrkiä ennaltaehkäisemään nuorten pahoinvointia ja nuorten rikollisuutta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka