Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen aikoo tuottaa kaukolämpöä merivedestä

Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen suunnittelee kaukolämmön tuottamista merivesilämpöpumppujen avulla. Tarkoitus on korvata Salmisaaren kivihiilivoimalan lämmöntuotanto kokonaan.

Helen kertoo, että meriveden lämmöntalteenottohankkeen ympäristövaikutusten arviointi on käynnistynyt.

Lämpöpumppuihin johdettava merivesi on lämmöltään alimmillaan noin kaksi astetta. Mereen palautettava vesi on noin puoliasteista. Riittävän lämpimän veden löytäminen talvella vaatii vedenoton 50–70 metrin syvyydeltä. Vedenottoa varten tarvitaan jopa 15–30 kilometriä pitkä tunneli.

Helen on valinnut kolme vaihtoehtoa vedenottotunneleille. Lämmön talteenotossa jäähtyneen veden purkamisen osalta tarkastellaan puolestaan neljää vaihtoehtoista purkupaikkaa.

Lämpöpumput käyttävät sekä sähköä että meriveden lämpöenergiaa lämmön tuotantoon. Helenin mukaan merivesilämpöpumppujen vähäpäästöisyys perustuu samaan periaatteeseen kuin muidenkin lämpöpumppujen.

Tavoitteena ilmastoneutraali energiantuotanto

Helen kertoo, että yhtiön tavoitteena on ilmastoneutraali energiantuotanto. Yhtiö valmistautuu luopumaan kivihiilen käytöstä vuonna 2029 hallituksen linjauksen mukaisesti. Tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä.

Hankkeesta ei ole vielä tehty toteutuspäätöstä.