Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinan mukaan selvitykselle koronan alkuperästä ei ole tarvetta

Kiina tyrmää Yhdysvaltain suunnitelman koronaviruksen alkuperää koskevan selvityksen tekemisestä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden määräsi keskiviikkona maan turvallisuuspalvelut selvittämään, siirtyikö koronavirus ihmiseen Kiinassa eläinlähteestä vai laboratorio-onnettomuuden seurauksena. Bidenin mukaan tiedustelupalveluilla ei ole tällä hetkellä yhtäläistä näkemystä viruksen alkuperästä.

Kiinan ulkoministeriön edustaja Zhao Lijianin mukaan Bidenin hallinnon motiivit ja tarkoitusperät selvityksen tekemisille ovat selvät eikä selvitykselle ole tarvetta.

– Yhdysvaltain tiedusteluyhteisön pimeä historia on jo pitkään ollut maailman tiedossa, Zhoa muotoili.

Hän syytti jo keskiviikkona Yhdysvaltoja "salaliittoteorioiden ja disinformaation levittämisestä".

Valmista kolmessa kuukaudessa

Teoria Wuhanin virologisen instituutin roolista koronapandemian synnyssä on saanut lisää jalansijaa Yhdysvalloissa viime päivinä. Wall Street Journal julkaisi yhdysvaltalaisiin tiedustelulähteisiin nojautuen uutisen, jonka mukaan kolme laboratoriotyöntekijää instituutissa oli joutunut sairaalaan covid-19-taudin kaltaisten oireiden vuoksi jo marraskuussa 2019, kuukautta ennen kuin ensimmäiset koronatapaukset virallisesti todettiin Wuhanissa.

Kiina on toistuvasti kiistänyt, että virus olisi päässyt karkuun wuhanilaisesta laboratoriosta.

Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkijaryhmä kävi taannoin Kiinassa tutkimassa viruksen alkuperää, mutta ei saanut selville mitään varmaa. Ryhmän mukaan virus oli todennäköisesti siirtynyt ihmisiin eläimistä, mutta WHO:n johtajan mukaan kaikki vaihtoehdot olivat edelleen mahdollisia. Kiina rajoitti WHO:n ryhmän toimintaa maassa.

Bidenin määräämän selvityksen tulee olla valmis kolmessa kuukaudessa.