Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjä vaatii Niko Ranta-aholle uusista huumesyytteistä 13 vuoden vankeutta aiemmin tuomitun 11 vuoden päälle – Ranta-aho kiistää kaikki syytteet

Syyttäjä vaatii Niko Ranta-aholle 13 vuoden vankeusrangaistusta uusista huumerikossyytteistä. Niin kutsutun Katiska 2 -jutun käsittely alkoi torstaina valmisteluistunnolla Helsingin käräjäoikeudessa.

Ranta-ahoa syytetään neljästä törkeästä huumausainerikoksesta. Kirjallisessa vastauksessaan käräjäoikeudelle hän kiistää kaikki syytteet.

Ranta-aho sai ensimmäisestä Katiska-huumevyyhdistä 11 vuoden vankeusrangaistuksen viime kuussa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Syyttäjä hakee Ranta-aholle uutta 13 vuoden vankeusrangaistusta aiemmin tuomitun päälle eli yhteensä yli 20 vuoden tuomiota. Syyttäjä Heli Vesaajan mukaan vastaavanlaista tapausta oikeuskäytännössä ei ole aiemmin ollut.

Ranta-ahon epäillään syyllistyneen nyt käsiteltävänä oleviin rikoksiin, kun ensimmäinen Katiska-juttu oli vielä kesken Helsingin käräjillä, mutta Ranta-aho oli vapaalla jalalla. Ranta-aho istui Katiskan vuoksi tutkintavankeudessa lähes vuoden, mutta pääsi vapaaksi viime vuoden kesäkuussa.

Rikoslaki sanoo, että jos ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomittua syytetään hänen ennen tämän rangaistuksen tuomitsemista tekemästään muusta rikoksesta, voidaan aikaisempi rangaistus ottaa uutta rangaistusta määrättäessä huomion rangaistusta alentavana tai lieventävänä seikkana. Syyttäjän kanta on, että tässä tapauksessa niin ei pitäisi tehdä.

– Lähdemme katsomaan, miten oikeuslaitos tulkitsee tätä säännöstä. Siinä lukee, että aiempi tuomio voidaan ottaa huomioon, mutta se ei ole velvoittava, Vesaaja sanoi.

– Onko kohtuullista, että henkilö, joka syyllistyy vakaviin rikoksiin, saa kovinkin paljon hyötyä siitä, että heti vapaaksi päästyään ryhtyy tekemään uudestaan vakavia rikoksia?

Katiskaan liittyneet pakkokeinot herättivät uudet epäilyt

Torstaisessa valmisteluistunnossa tulivat julki syyttäjän haastehakemus, syytettyjen vastaukset sekä keskusrikospoliisin (KRP) esitutkintamateriaali.

Jutussa on yhteensä 15 syytettyä, joista osa tuomittiin Ranta-ahon tavoin jo ensimmäisessä Katiska-huumevyyhdessä viime kuussa. Syytettyjä odotetaan henkilökohtaisesti paikalle käräjäoikeuteen maanantaina, kun varsinainen pääkäsittely alkaa. Ranta-ahon lisäksi heistä kolmelle vaaditaan 13 vuoden vankeutta, muille lyhyempiä rangaistuksia.

Esitutkintamateriaalissa valotetaan sitä, miten uusi tutkinta sai alkunsa. Sen mukaan Ranta-ahoon oli viime kesäkuisen vapautumisen jälkeen kohdistettu salaisia pakkokeinoja, joilla yritettiin jäljittää Katiska-vyyhdin yhden haaran rikoshyötyä. Pakkokeinojen myötä tuli ilmi seikkoja, joiden perusteella Ranta-ahon epäiltiin jatkavan huumeiden maahantuontia ja levittämistä.

KRP:n mukaan Ranta-aho ja useat muut epäillyt käyttivät kommunikoimiseen salattua ja rikollisten suosimaa SkyEcc-viestisovellusta. Keskustelujen perusteella poliisi alkoi epäillä suurien huumemäärien salakuljetusta.

Esitutkinnassa Ranta-aho ja muut raskaimmista rikoksista epäillyt olivat enimmäkseen vaitonaisia. Ranta-aho ei halunnut kertoa omaa käsitystään asioista ollenkaan, vaan vastasi kaikkiin kysymyksiin "Käytän oikeuttani olla kommentoimatta".

Aiemmassa Katiska-oikeudenkäynnissä Ranta-aho tunnusti yllättäen melkein kaikki syytteet, kun juttua oli istuttu käräjillä pari kuukautta. Lisäksi Ranta-aho johdatti poliisit isolle maastokätkölle.

Puolustus: Keskustelut olivat pelkkää fantasiointia

Katiska 2:n syytteiden mukaan Ranta-aho johti Espanjasta käsin rikollisryhmää, joka oli järjestäytynyt erityisesti huumausainerikosten laajamittaista tekemistä varten. Rikokset olivat suunnitelmallisia, ja niissä tavoiteltiin huomattavaa taloudellista hyötyä, syyttäjä sanoo haastehakemuksessaan.

Ranta-ahoa syytetään parin muun syytetyn kanssa 70 000:n huumausaineeksi luokiteltavan lääketabletin ja yli 22 000 ekstaasitabletin tuomisesta Suomeen. Lääketabletit sisältänyt lähetys jäi Tullin haaviin. Ekstaasi oli kätketty Espanjasta tulleeseen rengassarjaan. Tämäkin salakuljetus epäonnistui, koska Vantaalla kuljetusyhtiön kuljettaja huomasi, että yksi renkaista painoi muita enemmän ja hälytti poliisit.

Kolmannen syytteen mukaan Ranta-aho ja neljä muuta syytettyä yrittivät tuoda Suomeen amfetamiiniöljyä, josta oli tarkoitus valmistaa ainakin 150 kiloa amfetamiinia. Lisäksi Ranta-ahoa ja osaa muista syytetyistä syytetään yrityksistä tuoda Suomeen 28 kiloa MDMA:ta, 10 000 ekstaasitablettia, kaksi kiloa kokaiinia sekä vähintään sata kiloa marihuanaa.

Marihuanan salakuljetusta syytetyt valmistelivat syyttäjän mukaan tekemällä testilähetyksiä, joissa paketteihin oli laitettu kuorikatetta. Syyttäjän mukaan marihuanan maahantuonti ja levitys jäivät yritykseksi, koska Ranta-aho otettiin kiinni Espanjassa 12. tammikuuta.

Kirjallisessa vastauksessaan käräjäoikeudelle Ranta-aho kiistää syytteet sekä sen, että hän olisi johtanut järjestäytyneen ryhmän toimintaa. Vastauksen mukaan laite-etsinnöissä löytyneet keskustelut ovat pelkkiä keskusteluja, jotka eivät ole miltään osin edenneet yrityksen tai edes valmistelun tasolle.

– Keskustelut ovat jääneet täydeksi fantasiaksi eikä niillä ole ollut todellisuuspohjaa tai vastinetta reaalimaailmassa. Keskustelut ovat täyttä fantasiointia ja yhdenlainen illanviettotapa, vastauksessa sanotaan.