Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen Kuvalehti: Geologian tutkimuskeskus auttanut Saudi-Arabiaa uraanivarantojen kartoittamisessa

Työ- ja elinkeinoministeriön alainen Geologian tutkimuskeskus (GTK) on auttanut Saudi-Arabiaa maan uraanivarantojen kartoittamisessa, kertoo Suomen Kuvalehti .

GTK ei lehden mukaan kerro hankkeesta verkkosivuillaan tai vuosiraporteissaan. GTK myöntää yhteistyön Suomen Kuvalehdelle ja perustelee vaitonaisuutta "salassapitosopimuksilla", lehti kirjoittaa.

GTK:n operatiivisen toiminnan johtaja Olli Breilin sanoo Suomen Kuvalehdelle, että GTK:n rooli rajoittui laaduntarkkailuun. Projektissa työskenteli Breilinin mukaan pääasiassa yksi henkilö, mutta välillä mukana oli useampia asiantuntijoita.

Breilin ei salassapitosopimukseen vedoten kerro Suomen Kuvalehdelle, paljonko Saudi-Arabia maksoi urakasta GTK:lle.

– Yleisellä tasolla voin todeta, että budjetiltaan se oli kansainvälisistä projekteistamme suurimpien joukossa, Breilin sanoo lehdelle.

Guardian kertoi GTK:n roolista jo viime syksynä

Brittilehti Guardian uutisoi GTK:n roolista Saudi-Arabian uraanikartoituksissa jo viime syyskuussa. Guardianin tiedot perustuivat lehden haltuunsa saamaan kiinalaisten geologien luottamukselliseen raporttiin. Suomen Kuvalehden mukaan suomalaismedia ei tarttunut brittilehden uutiseen.

Guardianin näkemien asiakirjojen mukaan Saudi-Arabialla on todennäköisesti riittävästi louhittavia uraanivarantoja ydinpolttoaineen valmistusta varten. Brittilehden mukaan tiedot lisäävät huolia Saudi-Arabian kiinnostuksesta omaan ydinaseohjelmaan.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman ilmoitti yhdysvaltalaisen CBS-kanavan haastattelussa vuonna 2018, että jos Iran kehittää ydinaseen, saudit tekevät samoin mahdollisimman pian.