Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden määräsi tiedustelupalvelut selvittämään koronaviruksen alkuperää – Kiina syyttää USA:ta salaliittoteorioiden levittämisestä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on määrännyt maan turvallisuuspalvelut selvittämään, siirtyikö koronavirus ihmiseen Kiinassa eläinlähteestä vai laboratorio-onnettomuuden seurauksena. Selvityksen tulee olla valmis kolmessa kuukaudessa.

Bidenin mukaan tiedustelupalveluilla ei ole tällä hetkellä yhtäläistä näkemystä viruksen alkuperästä.

Kiinaa puolestaan syyttää Yhdysvaltoja salaliittoteorioiden levittämisestä.

Teoria Wuhanin virologisen instituutin roolista koronapandemian synnystä on saanut lisää jalansijaa Yhdysvalloissa viime päivinä. Wall Street Journal julkaisi yhdysvaltalaisiin tiedustelulähteisiin nojautuen uutisen, jonka mukaan kolme laboratoriotyöntekijää instituutissa oli joutunut sairaalaan covid-19-taudin kaltaisten oireiden vuoksi jo marraskuussa 2019, kuukautta ennen kuin ensimmäiset koronatapaukset virallisesti todettiin Wuhanissa.

Kiina on toistuvasti kiistänyt, että virus olisi päässyt karkuun wuhanilaisesta laboratoriosta.

Teoria laboratorioalkuperästä on ollut esillä aiemminkin, ja sitä kannatti esimerkiksi Yhdysvaltain edellinen presidentti Donald Trump. Nyt se näytetään kuitenkin otettavan vakavammin kuin aikaisemmin, eikä sitä enää pidetä pelkkänä salaliittoteoriana. Esimerkiksi Valkoisen talon johtava pandemianeuvonantaja Anthony Fauci sanoi pitävänsä kaikkia vaihtoehtoja viruksen alkuperästä mahdollisina.

WHO:n tutkinta ei tuottanut tuloksia

Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkijaryhmä kävi taannoin Kiinassa tutkimassa viruksen alkuperää, mutta ei saanut selville mitään varmaa. Ryhmän mukaan virus oli todennäköisesti siirtynyt ihmisiin eläimistä, mutta WHO:n johtajan mukaan kaikki vaihtoehdot olivat edelleen mahdollisia.

Kiina rajoitti WHO:n ryhmän toimintaa maassa, ja tiistaina Valkoinen talo vaati uutta, läpinäkyvämpää tutkintaa. Myös johtavat yhdysvaltalaistutkijat ovat vaatineet asian selvittämistä perin pohjin.

Kiinan ulkoministeriön edustaja Zhao Lijian syytti keskiviikkona Yhdysvaltoja "salaliittoteorioiden ja disinformaation levittämisestä". Hänen mukaansa teorian nostaminen uudelleen esiin osoittaa epäkunnioitusta WHO:n tutkintaa kohtaan ja saattaa heikentää maailman solidaarisuutta viruksen vastaisessa taistelussa.