Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kanta-Hämeen sairaalaepidemioiden aiheuttajaksi paljastui koronaviruksen Intian variantti – huolena on taudin tarttuminen suojavarusteiden läpi

Suomessa on pandemian alusta lähtien raportoitu yli 91 700 tartuntaa. -Riikka Seppälä Silja-Riikka Seppälä / LEHTIKUVA

Emmi Tilvis, Maiju Ylipiessa / STT

Kanta-Hämeen sairaalaepidemioiden aiheuttajaksi paljastui koronaviruksen Intian variantti, tiedottaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri.

Kanta-Hämeen keskussairaalan kautta maakunnan jatkohoitosairaaloihin Hämeenlinnaan ja Forssaan levinneen ja Riihimäellä samaan aikaan todetun osastoepidemian aiheuttajaksi on paljastunut THL:n sekvensoinnissa koronaviruksen Intian variantti.

– Kokemuksiemme perusteella tämä variantti on erittäin herkästi leviävä, kuten on nähty myös Keski-Pohjanmaan epidemian kohdalla. Viruksen muiden muotojen torjumiseen aiemmin onnistuneesti käytetyt suojaustoimenpiteet ja -välineet ovat osoittautuneet riittämättömiksi tämän variantin kohdalla, sanoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen tiedotteessa.

Sairaalaepidemioissa tartunnan saaneita on yhteensä yli 80. Sairastuneista suurin osa on kertaalleen rokotuksen saaneita.

Kaksi rokotusta saaneista, pisaraeristystoimin suojautuneista hoitotyöntekijöistäkin noin 11 prosenttia on saanut tartunnan. Heistä yli puolet on saanut taudista kliinisiä oireita, osa merkittäviä.

Kahteen kertaan rokotettujen henkilökunnan jäsenten perheissäkin on todettu selviä jatkotartuntoja. Tämä antaa tarkentuvaa tietoa rokotettujen tartuttavuudesta, sairaanhoitopiirin tiedotteessa todetaan.

Leskisen mukaan virusmuodon tartuttavuus niin sanotun universal masking -tason suojavarusteiden lävitse on todella korkea.

– Huolenamme on, että nyt Suomessa nopealla tahdilla tehtävä rajoitustoimien purku ja herpaantuminen turvavälien sekä maskien käytössä voi aiheuttaa tilanteen nopean heikkenemisen muuallakin kuin Kanta-Hämeessä ja Keski-Pohjanmaalla, jos näitä epidemioita ei saada tukahdutettua nopeasti, Leskinen pohtii.

Kanta-Hämeessä sairaalaepidemia on nopeasti vienyt terveydenhuollon kantokyvyn äärirajoilleen, kun jatkohoitopaikkoihin ei voida lähettää potilaita henkilöstön laajojen karanteenien ja altistuneiden potilaiden määrän vuoksi.

Keski-Pohjanmaalla ja Kanta-Hämeessä suurimmat ilmaantuvuusluvut

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan koronaviruksen ilmaantuvuus on suurinta Keski-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiireissä. Keski-Pohjanmaalla ilmaantuvuusluku on 225,4 ja Kanta-Hämeessä 112,9.

Ilmaantuvuusluku kertoo tartuntojen määrän 100 000:ta asukasta kohden viimeisten 14 päivän ajalta.

Koko Suomen ilmaantuvuusluku viimeisen kahden viikon ajalta on 49. Kahdelta edeltävältä viikolta lukema oli 52,1.

Tänään Suomessa raportoitiin 125 uutta koronavirustartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 2 715 tartuntaa, mikä on 173 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Suomessa on pandemian alusta lähtien raportoitu yli 91 619 tartuntaa.

Uusia koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu tänään kolme, THL kertoo. Koronakuolemia on raportoitu Suomessa nyt yhteensä 942.

Sairaalahoidossa on kaikkiaan 114 ihmistä, joista 18 on tehohoidossa. Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on laskenut eilisestä neljällä. Tehohoidossa olevien määrä on noussut kuudella.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on THL:n mukaan saanut nyt noin 2,3 miljoonaa eli 41,6 prosenttia suomalaisista.

Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä yli 24 000:lla.

Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on nyt 7 prosenttia, mikä tarkoittaa yli 389 000:ta ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa liki 14 000:lla.

Satakunnassa ja Pirkanmaalla lievennyksiä

Satakunnan kuntien alueella sallitaan Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä aiempaa suuremmat yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää enintään 50 osallistujan yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia 26. toukokuuta – 8. kesäkuuta välisellä ajalla.

Alueellisen kokonaisarvion perusteella Satakunta on koronavirusepidemian perustasolla.

Pirkanmaalla puolestaan vapautetaan muun muassa nuorten harrastamista ja kilpailemista sisätiloissa, sairaanhoitopiiri tiedottaa.

Alle 20-vuotiaiden lajinomainen harjoittelu ja kilpailutoiminta ovat tästä lähtien mahdollista Pirkanmaalla myös sisätiloissa. Myös nuorisotilat voidaan nyt avata.

Lisäksi yleiset saunat, uimahallit ja kylpylät voidaan avata yleisön käyttöön rajoitetulla asiakasmäärällä turvaohjeita noudattaen, sairaanhoitopiiri linjaa.¨

Pirkanmaalla epidemia on kiihtymisvaiheessa..

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka