Tilanne on rauhoittunut Nyiragongo-tulivuoren lähellä Goman kaupungissa Kongon demokraattisessa tasavallassa, kertoo suomalaisen kristillisen avustusjärjestön Fidan viestintäsuunnittelija Hannu Happonen naapurimaa Ugandan pääkaupungista Kampalasta.
– Ei jyrise eikä tutise, eikä näy uutta laavaa, kuvailee Happonen.
Lauantai-iltana kahdeksan aikaan Happonen sai viestin kongolaiselta kollegaltaan Welongo Faizilta, että Nyiragongo purkautuu.
– Vähän ajan päästä tuli viesti, että nyt pitää paeta Ruandan puolelle, Happonen kertoo.
Lauantaina Nyiragongon purkaus herätti kauhua, ja monet ihmiset jopa juoksivat Ruandan rajalle. Goman kaupunki sijaitsee aivan Ruandan ja Kongon demokraattisen tasavallan rajalla.
Neljän aikaan Happonen sai viestin, että Faizi oli päässyt Ruandan puolelle.
Hannu Happonen on asunut ja työskennellyt 26 vuotta Ugandassa, josta käsin hän on tehnyt humanitaarista työtä myös Goman kaupungissa.
Yksi Fidan tukema koulu tuhoutui tulivuorenpurkauksessa.
Tällä hetkellä Fida osallistuu Gomassa hankkeeseen, jossa edistetään vammaisten lasten koulunkäyntiä.
– Alueella vammaisuus on tabu. Lapsen vammaisuus saatetaan kokea kirouksena, ja lapsi saatetaan piilottaa, kertoo Happonen.
Elämää tulivuoren naapurina
Happosen mukaan ihmiset ovat jo palanneet Gomaan. Epävarmuus ei ole kuitenkaan päättynyt, koska vanhempien ihmisten mielessä on yhä Nyiragongon vuoden 2002 purkaus, joka kesti kuukausia. Tällöin tulivuoren purkauksessa kuoli Happosen mukaan noin 250 ihmistä.
Vuoden 2002 jälkeen tilanne Gomassa on muuttunut. Alueella asuu nykyisin huomattavasti enemmän ihmisiä, mikä tekee tuhoista potentiaalisesti suurempia. Gomassa asuu runsaasti maan sisäisiä pakolaisia.
Alueella vaikuttavat myös useat sissiryhmät, jotka kilpailevat luonnonrikkauksien, kuten kullan ja muiden mineraalien hallinnasta.
Tulivuoren aktiivisuus vaikuttaa elämään alueella päivittäin. Nyiragongon lähistöllä on jatkuvasti vaarallisia hiilidioksidipurkauksia myös varsinaisten purkausten välillä.
Tulivuoren ympäristö on myös kuiva, eikä alueella ole juomavettä.
Happonen itse kiipesi Nyiragongo-tulivuorelle vuonna 2016. Tulivuoren kraaterissa on aktiivinen laavajärvi, joka Happosen kertoman mukaan kupli ja räjähteli jatkuvasti.
– Kokemus oli aika jännä, sanoo Happonen.