Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Prinsessa Dianan kohuhaastattelun tehnyt toimittaja pyysi anteeksi prinssi Williamilta ja Harrylta

Kohuhaastattelun tehnyt toimittaja on pyytänyt anteeksi prinssi Williamilta (kuvassa) ja prinssi Harryltä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Edesmenneen prinsessa Dianan kohuhaastattelun tehnyt toimittaja Martin Bashir on pyytänyt anteeksi toimiaan Dianan lapsilta, prinssi Williamilta ja Harrylta.

Bashir kertoi Sunday Times-lehdelle olevansa äärimmäisen pahoillaan.

– En koskaan halunnut vahingoittaa Dianaa, enkä usko, että niin teimme, hän sanoi.

Prinssi Williamin mukaan haastattelu aiheutti lisää ongelmia Dianan ja prinssi Charlesin avioliittoon ja aiheutti Dianalle vainoharhaisuutta ja pelkoa.

Prinssi Harry puolestaan katsoi omassa lausunnossaan, että joidenkin medioiden epäeettiset käytännöt johtivat lopulta Dianan kuolemaan. Auto-onnettomuuden osasyyksi on esitetty Dianaa odottaneiden paparazzien toimintaa.

Bashir kiisti Sunday Timesin haastattelussa, että hänen voitaisiin katsoa olevan vastuussa Dianan kuolemasta.

– En usko, että voin kantaa vastuuta monista muista asioista, jotka olivat käynnissä hänen elämässään, hän sanoi.

Houkutteli haastatteluun väärennetyillä tiliotteilla

Torstaina julkaistun raportin mukaan Bashir oli vuonna 1995 suostutellut Dianan antamaan haastattelun vilpillisin keinoin. Haastattelussa prinsessa Diana kertoi muun muassa avioliitossaan olevan kolme ihmistä (hän itse, prinssi Charles ja tämän nykyinen puoliso Camilla Parker-Bowles) ja myönsi, että hänellä itsellään oli ollut avioliiton ulkopuolinen suhde. BBC:n Panorama-ohjelmassa julkaistu haastattelu herätti aikoinaan paljon kohua.

Raportin tekijä, eläkkeellä oleva tuomari John Dyson sanoo, että Bashir tilasi väärennettyjä tiliotteita ja näytti ne sitten prinsessan veljelle Dianan suostuttelemiseksi Panorama-ohjelman haastatteluun. Väärennettyjen tiliotteiden mukaan jotkin mediat olisivat maksaneet Dianan lähimmille avustajille tämän tarkkailusta.

Diana ja Charles erosivat virallisesti vuonna 1996. Diana kuoli seuraavana vuonna 36-vuotiaana auto-onnettomuudessa Pariisissa.

Bashirin ura lähti nousukiitoon

Haastattelun aikoihin Bashir ei ollut erityisen tunnettu, mutta haastattelun jälkeen hänen uransa lähti lentoon yhdysvaltalaisilla televisiokanavilla, joille hän on haastatellut esimerkiksi edesmennyttä Michael Jacksonia. Nyt 58-vuotias Bashir palasi sittemmin töihin BBC:lle.

Viime viikolla, vain tunteja ennen kuin Dysonin raportti luovutettiin BBC:n johdolle, Bashir erosi yhtiön palveluksesta vedoten heikkoon terveydentilaan.

BBC pyysi torstaina anteeksi kohuhaastattelun esittämistä sen jälkeen.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka