Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Turpeen luokittelemista uusiutuvaksi energiaksi vaativa kansalaisaloite etenee eduskuntaan

Turpeen luokittelemista uusiutuvaksi energialähteeksi vaativa kansalaisaloite aloite etenee nyt eduskunnan käsittelyyn. Turvealan toimijat osoittivat mieltään Helsingissä 30. huhtikuuta 2021. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

Saara-Miira Kokkonen / STT

Turpeen luokittelemista uusiutuvaksi energialähteeksi vaativa kansalaisaloite on kerännyt 50 000 allekirjoitusta. Tammikuussa vireille laitettu aloite etenee nyt eduskunnan käsittelyyn.

Turve on tällä hetkellä luokiteltu samaan kategoriaan fossiilisten eli uusiutumattomien energialähteiden kanssa. Kansalaisaloitteen mukaan turve tulisi luokitella uusiutuvaksi luonnonvaraksi sen vuotuisen kasvun osalta.

Aloitteen mukaan turpeen luokittelu uusiutuvaksi energialähteeksi vaikuttaisi myönteisesti kansantalouteen, huoltovarmuuteen sekä kilpailukykyyn. Mikäli turpeen luokittelu säilyy entisellään, on aloitteen tekijöiden mukaan Suomen luottoluokitus vaakalaudalla energiaomavaraisuuden pienenemisen vuoksi.

Aloitteessa sanotaan myös, että uusiutumattoman energian leiman takia turpeelle on määrätty päästökauppamaksut ja energiaverot Suomessa.

Päästökauppa sekä fossiilisten lämmityspolttoaineiden valmisteverot koskevat Suomessa kivihiiltä, turvetta ja maakaasua. Biopolttoaineiden verotasot ovat fossiilisten polttoaineiden tasoja matalampia.

Turpeen energiakäytön lopettamista vaativa kansalaisaloite lähetettiin eduskuntaan vastikään huhtikuussa. Irti turpeesta -kansalaisaloitekampanjan taustalla oli Suomen Luonnonsuojeluliitto. Liiton mukaan turpeen poltto on saastuttavampaa kuin kivihiilen poltto.

Irti turpeesta -kansalaisaloitteen mukaan turpeen käytöstä polttoaineena luovuttaisiin viimeistään vuonna 2025.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan turpeen osuus energian kokonaiskulutuksesta laski viime vuonna kolmeen prosenttiin.

Korjattu klo 20.37: Korjattu 3. kappaleen toisen virkkeen muotoiluja.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka