Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Presidenttiperheen Lennu-koira on kuollut – syynä aivolisäkekasvain

Lennu kuvassa presidentti Niinistön sylissä joulun alla 2016. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Lassi Lapintie / STT

Presidentti Sauli Niinistön perheen lemmikkieläin Lennu-koira on kuollut, tiedottaa presidentin kanslia Twitterissä .

– Lennu menehtyi eilen nopeasti edenneen pahanlaatuisen aivolisäkekasvaimen seurauksena. Presidenttiperhe suree syvästi rakkaan perheenjäsenensä poismenoa, kanslia kirjoittaa.

– Lennu 2011–2021. Jos kiinni rakkautemme syvyydestä, sinä olisit elänyt ikuisesti, kirjoittaa tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio Twitterissä .

Useat suomalaiset ovat lähettäneet osanottonsa presidenttiparille sosiaalisessa mediassa.

Lennu esiintyi julkisuudessa jo Niinistön vaalikampanjan aikaan ja oli sittemmin mukana myös presidentin virallisissa tilaisuuksissa, joista otetuissa kuvissa näkynyt virnistelevä koira herätti huomiota myös kansainvälisesti.

Koira päätyi tähdittämään internetin meemikuvia, joiden kautta se mainittiin jopa Yhdysvalloissa suositussa Jimmy Fallonin puheohjelmassa .

Vedettiin julkisuudesta rodunjalostuksen ongelmien vuoksi

Niinistö kertoi viime vuoden elokuussa Ylelle , että Lennu päätettiin vetää viime vuosina julkisuudesta rodunjalostukseen liittyvien terveysongelmien vuoksi.

– Silloin, kun me hankittiin Lennua, niin meillä ei ollut minkäänlaista käsitystä niistä ongelmista, jotka liittyvät tylppänokkien rodunjalostukseen, Niinistö sanoi tuolloin Ylen Avoin kysymys -podcastissa.

Luonnonvarakeskuksen, maa- ja metsätalousministeriön ja Ruokaviraston tekemässä selvityksessä todettiin Ylen mukaan , että liioitellun lyhyen kallon muodon jalostaminen on Suomen nykyisen eläinsuojelulain vastaista.

Pitkälle jalostettu lyhytkalloisuus aiheuttaa ongelmia muun muassa eläimen hengitykselle ja hampaistolle sekä altistaa niitä perinnöllisille sairauksille.

Lennu oli rodultaan bostoninterrieri, joka on yksi eniten näistä ongelmista kärsivistä roduista.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka