Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Millennium-teknologiapalkinto nopean ja halvan dna-sekvensoinnin kehittäneille professoreille

Millennium-palkinnon saajat Shankar Balasubramanian (oik.) ja David Klenerman Helsingissä tänään. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

Mika-Matti Taskinen / STT

Millennium-teknologiapalkinto on myönnetty brittiläisille professoreille Shankar Balasubramanianille ja David Klenermanille. Professorit saavat palkinnon kehittämästään nopeasta ja edullisesta dna-sekvensointiteknologiasta.

Palkinnon myöntöperusteissa luonnehditaan dna-sekvensointiteknologian vaikuttaneen valtavasti geenitutkimuksen, lääketieteen ja biologian aloihin. Professorien teknologian kerrotaan olevan miljoona kertaa nopeampi kuin muut aiemmat menetelmät.

– Vuonna 2000 aloitettu ihmisen genomin sekvensointi vei yli 10 vuotta ja maksoi yli miljardi dollaria. Nykyään ihmisen genomi voidaan sekvensoida päivässä 1 000 dollarin hintaan, teknologiaa kuvaillaan palkintoperusteissa.

Kahden vuoden välein jaettava Millennium-teknologiapalkinto on kansainvälinen tunnustus uraauurtavasta teknologisesta innovaatiosta, joka parantaa ihmisten elämänlaatua ja tukee kestävää kehitystä. Palkinnon jakoi professorikaksikolle palkinnon suojelija, presidentti Sauli Niinistö. Palkinnon myöntää Tekniikan Akatemia -säätiö, ja sen arvo on miljoona euroa.

Teknologialla tutkitaan koronavariantteja

Balasubramanianin ja Klenermanin kehittämää NGS-sekvensointiteknologiaa käytetään muun muassa koronaviruksen mutaatioiden jäljittämiseen ja tutkimiseen. Sekvensointimenetelmä on myös mahdollistanut koronarokotteiden nopean kehittämisen. Menetelmällä pystytään myös tunnistamaan yksilöllisiä eroja, jotka voivat selventää, miksi koronavirustauti on toisilla ihmisillä rajumpi kuin toisilla.

Kyseessä on vuoden 2020 Millennium-palkinto, jonka jakamista koronapandemia on lykännyt. Palkintolautakunta olikin päättänyt palkinnon myöntämisestä brittiprofessoreille jo helmikuussa 2020 eli ennen koronaviruksen maailmanlaajuista leviämistä.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka