Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä tuote säilyi kestosuosikkina ruokapöydässä – vuodessa suomalainen syö sitä keskimäärin jopa 33 kiloa

Suomalaiset söivät vuonna 2020 kotimaista pehmeää ruokaleipää keskimäärin 33,5 kiloa henkilöä kohden, selviää Leipätiedotus ry:n tiedotteesta. Kotimaisesta pehmeästä ruokaleivän kulutuksesta ruisleipää on lähes puolet, reilut 15 kiloa, ja vaaleaa leipää noin 18 kiloa. Tilastot perustuvat Leipätiedotuksen ylläpitämästä leipomotuotteiden toimitustilastosta.

Vielä 90-luvun puolivälissä tumman leivän osuus kotimaisen leivän kulutuksesta oli vain kolmannes. Vuosituhannen vaihteessa ruisleivän osuus kasvoi vaalean leivän kulutuksen säilyessä entisellä tasollaan. Kun karppaus vielä 2010-luvun alussa vähensi vaalean leivän menekkiä, nousi tumman leivän osuus puoleen kotimaisten leipien myynnissä vuonna 2015.

Pehmeän leivän menekki on pysynyt samalla tasolla kuin edellisinä vuosina. Leipä on maistunut myös korona-aikana, mutta hieman eri tavoin.

– Koronapandemia ja sen mukanaan tuomat rajoitukset vaikuttivat suomalaisten leivän syöntitapoihin. Kun henkilöstöravintolat ja osa kouluista olivat suljettuina, kuluttajat ostivat syömänsä leivän kaupasta tai verkkokaupasta ja söivät sen kotona. Ostetun leivän määrään ja vaalean ja tumman leivän suhteeseen korona ei niinkään vaikuttanut, vaan määrät säilyttivät aikaisempien vuosien tason, kertoo Leipätiedotus ry:n projektikoordinaattori Terhi Virtanen.