Suomen paras ylioppilas oli tänä vuonna 11 laudaturin Alex Halme Helsingin Ressun lukiosta. 11 laudaturin ja kahden eximian lisäksi Halme keräsi Suomen parhaimman pistemäärän, 89 pistettä.
– Kyllä tämä aika hyvältä tuntuu, tuli aikamoisena yllätyksenä aamulla, kun sain kaverilta viestin. Ei tämä mikään odotusarvo ollut, iloinen Halme sanoo STT:lle.
Halme kertoo opiskelunsa olleen pitkäjänteistä. Kokeisiin luku alkoi aikaisin.
– Panostin enemmän opiskelun laatuun kuin määrään. Muutaman kerran tuli kokeiltua kellon ympäri opiskelua, mutta se ei ole ehkä paras tapa oppia.
Koronavuosi toi kuitenkin abiturientin elämään epävarmuutta. Kokeiden aikaistaminen toi paniikkia, ja lisäksi ennen ylioppilaskokeita on pitänyt istua karanteenissa.
Tulevaisuuden suhteen Halme haaveilee kahdesta erilaisesta vaihtoehdosta. Häntä kiinnostavat joko lääketieteellinen tai sävellyksen opinnot Sibelius-Akatemiassa. Se, päätyykö hän taiteiden vai lääketieteen pariin, jää vielä nähtäväksi.
– Olen opiskellut koko lukion Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa sävellystä. Mutta on vaikea sanoa, haluanko siitä harrastuksen vai ammatin. Lääketiede on taas ollut koko lukioajan haave.
"Kaikista arvosanoista voi olla iloinen ja ylpeä"
Halmeen lisäksi 11 laudaturiin ylsi myös oululainen Ali Ylikoski Oulun normaalikoulun lukiosta. Hän kertoo, että 11 laudaturia ei varsinaisesti ollut hänen tavoitteensa, vaan omat kiinnostuksenkohteet ohjasivat ainevalintoja.
– Toki panostin kirjoituksiin ja oletin, että ne tulevat menemään hyvin. Monet aineet ovat liittyneet omiin mielenkiinnon kohteisiin. On tullut opiskeltua esimerkiksi kieliä, Ylikoski kertoo STT:lle.
Ylikoski aikoo seuraavaksi suunnata pääkaupunkiseudulle kesätöihin, ja sen jälkeen suunnitelmissa ovat maantieteen opinnot Helsingin yliopistossa.
Halmeen ja Ylikosken lisäksi 11 laudaturin suoritukseen ylsi abiturientti Tapiolan lukiosta Espoosta.
Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä muistuttaa, että menestymistä ylioppilastutkinnossa voidaan kuvata useilla eri tavoilla.
– Jokainen ylioppilas suorittaa tutkinnon omista lähtökohdistaan. Kaikista arvosanoista voi olla iloinen ja ylpeä, hän sanoo tiedotteessa.
Halme ja Ylikoski vinkkaavat tuleville abiturienteille, että kannattaa opiskella ennen kaikkea sitä, mikä itseä kiinnostaa – korkeakoulujen opiskelijavalintojen kriteereistä liikaa stressaamatta. Nykyisin ylioppilastodistuksen perusteella valitaan opiskelemaan keskimäärin 50–60 prosenttia opiskelijoista, ja pitkä matematiikka antaa usein korkean määrän pisteitä.
– Kannattaa muistaa lukion ydinajatus yleissivistävyydestä ja lukea aineita, jotka ovat itselle tärkeitä, eikä katsoa pistetaulukoita korkeakouluihin ja valita esimerkiksi sen perusteella pitkää matematiikkaa, Ylikoski sanoo.
Myös Halme kannustaa todistusvalinnasta huolimatta panostamaan itselle tärkeisiin aineisiin. Lisäksi hän suosittelee panostamaan opiskelutekniikoihin.
Jo toinen abikevät koronan varjossa
Tänä keväänä uusia ylioppilaita valmistuu noin 24 700. Kevään ylioppilastutkinnon kokeisiin ilmoittautui kaikkiaan noin 47 000 kokelasta.
Tämä on jo toinen kevät putkeen, kun abit juhlivat valmistumistaan koronapandemian varjossa.
Opetushallituksen mukaan valmistujaisjuhlien järjestämisestä päätetään paikallisesti tartuntatautitilanteen mukaan. Paikallisesti päätetään muun muassa, onko huoltajilla mahdollisuus osallistua koulun juhliin.