Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ammattimainen kannabiskasvatus Kotkassa ja Posiolla toi neljä ja puoli vuotta vankeutta

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi perjantaina neljän ja puolen vuoden vankeuteen miehen, joka oikeuden mukaan johti ammattimaista kannabiksen kasvatusta ja sen myyntiä tukkuostajille. Kannabiskasveja kasvatettiin Kotkassa sekä Posiolla Lapissa.

Käräjäoikeuden mukaan rikoskokonaisuuden päätekijä Henri-Ilari Borgman, 50, syyllistyi törkeisiin huumausainerikoksiin vuosina 2018–2020. Kannabista kasvatettiin autojen korjaushallissa Kotkassa ja navettarakennuksessa Posiolla, jotka Borgman oli vuokrannut.

Toinen mies sai vuoden ja 10 kuukauden ehdottoman vankeustuomion törkeästä huumausainerikoksesta ja avunannosta sellaiseen. Kolme muuta henkilöä tuomittiin tätä lyhyempiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Oikeus päätyi hylkäämään kannabiksen kasvatukseen käytettyjen rakennusten omistajan syytteet törkeistä huumausainerikoksista, koska näyttö häntä vastaan perustui pelkästään kahden kanssasyytetyn kertomukseen poliisitutkinnassa. Oikeudenkäynnissä kolme muuta syytettyä kiisti vuokraisännän osallistuneen rikoksiin, eikä mitään teknistä näyttöä häntä vastaan ollut.

– On varsin erikoista, että (syytetty) on ollut täysin tietämätön siitä, mitä hänen vuokralaisensa ja ystävänsä Borgman tekee hallitiloissa tai mitä hän tekee Posion kiinteistöllä. (...) Syyksilukeminen ei voi kuitenkaan perustua yksinomaan kanssavastaajan kertomukseen, jos asiassa ei ole muuta näyttöä syyllisyydestä, käräjäoikeus toteaa tuomiossa.

Syyttäjän mukaan kannabiksella tienattiin kaikkiaan lähes 1,5 miljoonaa euroa. Käräjäoikeus katsoi kuitenkin rikoshyödyn pienemmäksi.

Oikeus määräsi Borgmanin menettämään rikoksen tuomana hyötynä noin 440 000 euroa. Summasta 70 000 euroa on tuomion mukaan rikoksen tekoon käytetyistä kiinteistöistä saatua hyötyä.

Toiselta ehdottomaan vankeuteen tuomitulta oikeus määräsi rikoshyötyä menetettäväksi valtiolle 14 000 euroa.

Tuomioista on mahdollista valittaa hovioikeuteen.