Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Venäjän kouluampumisessa ainakin yhdeksän on kuollut ja toistakymmentä lasta on sairaalahoidossa

RIA Novostin mukaan kaksi oppilasta kuoli hypättyään karkuun ampujaa koulurakennuksen kolmannen kerroksen ikkunoista. / LEHTIKUVA

STT–AFP

Venäjällä Kazanin kouluampumisessa surmansa saaneiden määräksi on tarkentunut ainakin 9, kertovat muun muassa Moscow Times ja RIA Novosti . Uhrien joukossa kerrotaan olevan seitsemän oppilasta, yksi opettaja ja yksi koulun työntekijä.

Toisin kuin aiemmin julkisuuteen kerrottiin, kouluampumisessa oli ilmeisesti vain yksi hyökkääjä, joka on pidätetty, kertoo venäläismedia. Viranomaiset kiistivät aiemmat tiedot, joiden mukaan hyökkääjiä olisi ollut kaksi.

Uutistoimistojen mukaan hyökkääjä on 19-vuotias saman koulun entinen oppilas. Tiedotusvälineiden mukaan hän oli ilmoittanut aikeistaan sosiaalisessa mediassa ennen tekoaan.

RIA Novostin vahvistamattomien tietojen mukaan kaksi oppilasta kuoli hypättyään karkuun ampujaa koulurakennuksen kolmannen kerroksen ikkunoista. Lisäksi useita ihmisiä on haavoittunut.

Kazanin sisältävän Tatarstanin tasavallan johtaja Rustam Minnihanov kertoi uutistoimisto Interfaxille , että sairaalahoidossa on kaikkiaan 18 koulun lasta ja kolme aikuista.

Vahvistamattomien silminnäkijähavaintojen mukaan koululla olisi niin ikään tapahtunut jonkinlainen räjähdys.

– Olin luokassa. Kuulin ensin räjähdyksen ja sen jälkeen laukauksia, kertoi eräs koulun opettajista uutistoimisto Tassille.

– Vanhemmat itkevät ja lääkintähenkilöstö jakaa lääkkeitä. Ihmiset ovat hysteerisiä, kertoi puolestaan Kazanissa asuva Elena moskovalaiselle radioasemalle.

Uutistoimisto Tassin mukaan koululla ei ollut vartijoita, vaan ainoastaan hälytysnappi hätätilanteita varten.

Putin vaati heti tarkistamaan aselakeja

Kazan on Tatarstanin pääkaupunki. Paikalle saapunut Tatarstanin johtaja Minnihanov piti tapahtunutta suurena murhenäytelmänä. Hän kuvasi ampujaa "terroristiksi" ja kertoi, että tällä oli lupa veriteoissa käytettyyn aseeseen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi heti tapahtuman jälkeen maan viranomaiset tarkistamaan aselakeja. Kremlin edustajan Dmitri Peskovin mukaan presidentti haluaa viranomaisten selvittävän tarkasti, millaisia aseita siviilit voivat nykyisin hankkia.

Putin esitti niin ikään surunvalittelunsa veriteossa kuolleiden omaisille ja läheisille.

Kouluampumiset ovat verrattain harvinaisia Venäjällä, koska oppilaitoksissa on tiukat turvatoimet ja käsiaseiden hankkiminen on tiukasti säänneltyä.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on kertonut estäneensä kymmeniä kouluhyökkäyksiä viime vuosina. Viime vuoden helmikuussa FSB kertoi ottaneensa kiinni kaksi teini-ikäistä, jotka olivat hankkineet aseita ja omatekoisia räjähteitä hyökätäkseen kouluun Saratovissa.

Lokakuussa 2018 Krimin niemimaalla Kertshissä 18-vuotias hyökkääjä tappoi 20 ihmistä hyökättyään kouluun. Ampuja teki lopuksi itsemurhan.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka