Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Romutuspalkkiorahat varattu loppuun – sähköpyörätukea haettiin eniten

Vanhojen autojen romuttamiseen tarkoitettu romutuspalkkio on ollut tänä vuonna suosittu. Traficom kertoo, että budjetissa romutustuelle suunnatut 8 miljoonaa euroa on varattu viidessä kuukaudessa loppuun.

Romutuspalkkiota on tämän vuoden kampanjassa voinut saada 1 000–2 000 euroa auton hankintaan, jos romuttaa yli kymmenen vuoden ikäisen auton. Joukkoliikennelipun tai sähköpyörän hankintaan on voinut saada 1 000 euroa.

Suurin osa hakemuksista on tehty sähköpyörien hankintaan.

Hakemusten käsittely on ruuhkautunut ja tällä hetkellä käsitellään tammikuussa saapuneita hakemuksia.

Tämän vuoden romutuspalkkiosta syntyi tulkintaepäselvyyksiä, kun lakipykälien muotoilu mahdollisti hakemusten niputtamisen, mikä ei ollut lainsäätäjän alkuperäinen tarkoitus. Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta selvitti tulkintaepäselvyyksiä ja päätti lähettää niitä koskevan kirjeen liikenne- ja viestintäministeriölle.

Kirjeessä valiokunta kehottaa liikenneministeriötä ja Traficomia varmistamaan, että vastaavia epäselvyyksiä lain tulkinnassa ja toimeenpanossa ei pääse enää jatkossa syntymään.

Isoimmassa nipussa 110 romuautoa

Traficomin ylijohtaja Kati Heikkinen kertoi STT:lle, että niputettuja hakemuksia on tullut kaikkiaan 323. Suurimmassa osassa niputustapauksista on kyse 2–10 auton romutuksesta, mutta isoimmassa nipussa on peräti 110 autoa. Osa nippuhakemusten tehneistä on oikeutettu vahingonkorvauksiin, koska heille annettiin virheellisiä neuvoja. Heikkisen mukaan näitä tapauksia on tällä tietoa 155.

Sähköpyörähakemusten osuus on 54 prosenttia budjetoidusta määrärahasta. Vähäpäästöisten autojen hankintaan on varattu 44 ja joukkoliikennelippuihin kaksi prosenttia rahasta.

Palkkiohakemuksia on tullut yhteensä yli 6 000 kappaletta.

– Valitettavasti tällä hetkellä voi mennä jopa kolme kuukautta siihen, että palkkion saa. Kovassa ruuhkassa ollaan, Heikkinen sanoi.

Edellisessä romutuspalkkiokampanjassa vuonna 2018 määrärahoista käytettiin noin 90 prosenttia.

Romutuspalkkion tavoitteena on vähentää liikenteen päästöjä ja uudistaa Suomen varsin iäkästä ajoneuvokantaa.