Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntojen hintojen nousu ulottuu korona-aikana kasvukeskusten ulkopuolelle – kartta kertoo, miten hinnat kehittyivät sinun asuinalueellasi

Asuntojen hintojen vuosia jatkunut laskuputki katkesi viime vuonna useilla asuinalueilla Suomessa, kertoo teknologiayhtiö Reaktor.

Postinumeroalueita, joilla hinnat kääntyivät nousuun, löytyy esimerkiksi Porista, Lappeenrannasta ja Raumalta.

– Viime vuosi oli hintakehityksen ja vaihtelun suhteen poikkeuksellinen. Esimerkiksi Helsingin kantakaupungin perinteikkäiden alueiden rinnalle on ilmestynyt muitakin kovia nousijoita – ehkäpä osittain koronavuoden myötä, kertoo Reaktorin tekoälysuunnittelija Henrik Aalto tiedotteessa.

Pääkaupunkiseudulla nousijoita ovat muun muassa Oulunkylä, Malminkartano, Vattuniemi ja Tikkurila. Sen sijaan esimerkiksi Kaartinkaupungissa, Eirassa ja Etu-Töölössä hinnat nousivat vähemmän.

Aallon mukaan positiivista hintakehitystä on tapahtunut pitkin Suomea.

– Vallitseva viesti usein on, että hinnat nousevat vain kasvukeskuksissa, mutta nyt nousseita alueita löytyy myös esimerkiksi pohjoisesta, kuten Sodankylästä, Aalto sanoo.

Tiedot perustuvat it-yhtiö Reaktorin kehittämään Kannattaako kauppa -palveluun, joka näyttää asunto-osakkeiden arvioidun keskihinnan ja sen muutoksen vuonna 2020 lähes jokaisella suomalaisella postinumeroalueella.

Palvelu käyttää Tilastokeskuksen avointa dataa vuosilta 2010–2020.

Tilastollinen malli arvioi alueiden keskihintaa toteutuneiden kauppojen lisäksi demografian, kuten tulo- ja koulutusastejakauman sekä työpaikka- ja kiinteistötietojen, perusteella.

Se pohjautuu tilastollisiin menetelmiin, jotka pystyvät Reaktorin mukaan arvioimaan hinnanmuutoksen myös haja-asutusalueille, joissa kauppoja on vuositasolla vähän ja joita valtaosa postinumeroalueista on.

– Kun kauppoja on vähän ja hintataso on epävarma, muutokset voivat olla sattumaa. Mallissa on paneuduttu erityisesti epävarmuuden hallintaan ja ilmaisemiseen, Aalto sanoo.

Vuonna 2015 perustetun Kannattaako kauppa -palvelun tilastomallia on uudistettu Reaktorin mukaan huomattavasti.

– Käytämme nyt laajasti hyväksi demografiatietoja ja keskitymme trendien suhteen erityisesti muutokseen vuodesta 2019, mikä antaa ajantasaiseman ja tarkemman kuvan asuntomarkkinan sosiaalimaantieteellisestä kehityksestä. Aiemmin laskimme trendiä useamman vuoden yli tasoitettuna.

Vuoden 2020 arvioidut nousijat ja laskijat:

Top 10 nousijat:

1. Verkkosaari, Helsinki, 7280 €/m²

2. Otaniemi, Espoo, 5290 €/m²

3. Santahamina, Helsinki, 5730 €/m²

4. Kaijonharju-Linnanmaa, Oulu, 1840 €/m²

5. Tapiola, Espoo, 5820 €/m²

6. Kivistö, Vantaa, 4230 €/m²

7. Keskussairaala-alue-Tiilimäki, Pori, 1300 €/m²

8. Härmälä-Rantaperkiö, Tampere, 2940 €/m²

9. Upinniemi, Kirkkonummi, 1620 €/m²

10. Veromiehenkylä, Vantaa, 2910 €/m²

Top 10 laskijat:

1. Ilomantsi Keskus, Ilomantsi, 510 €/m²

2. Pieksämäki Keskus, Pieksämäki, 550 €/m²

3. Kirjavala, Parikkala, 350 €/m²

4. Kauhajoki Keskus, Kauhajoki, 990€ /m²

5. Polvijärvi Keskus, Polvijärvi, 590 €/m²

6. Raiskio, Ranua, 300 €/m²

7. Viinijärvi, Liperi, 580 €/m²

8. Niinives, Vesanto, 330 €/m²

9. Leppäjärvi, Enontekiö, 470 €/m²

10. Moisiovaara, Hyrynsalmi, 220 €/m²