Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Intian koronavirusmuunnosta tavattu myös Tukholman alueella – Ruotsissa on kaikkiaan jo 14 000 koronaan liitettyä kuolemantapausta

Ruotsissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liitettyjen kuolemien määrä nousi keskiviikkona tasan 14 000:een. Uusia kuolemantapauksia rekisteröitiin tiistain jälkeen 32, kertoi kansanterveysviranomainen keskiviikkona. Kaikki kuolemat eivät kuitenkaan ole edeltävältä vuorokaudelta.

Väkilukuun suhteutettuna Ruotsissa on kirjattu nyt 1 379 koronakuolemaa miljoonaa asukasta kohden. Suomessa vastaava suhdeluku on 164.

Ruotsin koronatilanne jatkuu muutenkin vaikeana. Uusia virustartuntoja kirjattiin keskiviikkona yli 7 200, ja sairaanhoidossa työskennellään valtionepidemiologi Anders Tegnellin mukaan yhä kovassa paineessa.

Tämän vuoksi ravintoloille ja kaupoille voimassa olevia koronarajoituksia on tarpeen jatkaa toukokuun puoliväliin saakka, Tegnell totesi tiedotteessa.

Vielä ei tiedetä, miten Intiassa levinnyttä koronamuunnosta on Ruotsiin kulkeutunut

Intiassa voimakkaasti levinnyttä koronavirusmuunnosta on tavattu myös Ruotsissa. Kaikki tiedossa olevat neljä tapausta on rekisteröity Tukholman alueella, kertovat alueen terveysviranomaiset.

Toistaiseksi ei vielä tiedetä, miten tartunnat ovat Ruotsiin kulkeutuneet. Intialaisen muunnoksen vaarallisuudesta tai tartuttavuudesta verrattuna muihin koronavirusmuunnoksiin ei myöskään ole vielä selvää kuvaa.

Intiassa kuolleiden ja tartuntojen määrä on todennäköisesti virallisia tilastoja suurempi

Intiassa on kirjattu nyt yli 200 000 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Samalla uusien kuolemantapausten määrä vuorokaudessa ylitti 3 000:n ensimmäistä kertaa pandemian aikana, kertovat maan viranomaiset.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että niin kuolleiden kuin tartuntojen määrä on kuitenkin todennäköisesti virallisia tilastoja suurempi.

Intiassa on todettu nyt yhteensä yli 18 miljoonaa tartuntaa, mutta asiantuntijat arvioivat, että todellinen lukema voi olla jopa yli puoli miljardia, kertoo CNN . Syynä alhaisiin raportointilukemiin on muun muassa alhainen testauskapasiteetti maaseudun köyhemmillä alueilla, kertoo BBC.

Hallitusta kritisovia tviittejä poistettu

Intian tautitilanne on nopeasti noussut pahaksi, ja maan sairaalat ovat niin täynnä, että monia potilaita on jouduttu käännyttämään sairaaloista. Pulaa on muun muassa hengityskoneista. Mediat ovat kertoneet myös potilaista, jotka ovat kuolleet jonottaessaan sairaalahoitoa.

Tilanne on johtanut myös erilaisten lääketarvikkeiden pimeisiin markkinoihin, kun ihmiset ovat etsineet keinoja hoitaa läheisiään itse kotona.

Muun muassa EU, Yhdysvallat ja Britannia ovat luvanneet toimittaa hätäapua maahan. Myös Suomi kertoi tiistaina toimittavansa apua Intiaan.

Tautitilanteen nopean pahentumisen taustalla pidetään muun muassa rajoituksien höllentämistä nopeasti. Tartuntoja on levinnyt niin uskonnollisissa juhlissa kuin poliittisissa kokoontumissa. Kriitikot ovat syyttäneet myös pääministeri Narendra Modia välinpitämättömyydestä. Washington Post -lehti on kertonut, että Twitter on poistanut Intian pyynnöstä tviittejä, jossa on kritisoitu hallituksen toimia kriisissä.

Biontechin perustaja: Rokotteemme tehonnee myös Intian muunnokseen

Intiassa on levinnyt myös koronavirusmuunnos. Muunnoksen vaarallisuudesta tai tartuttavuudesta verrattuna muihin koronavirusmuunnoksiin ei kuitenkaan ole vielä selvää kuvaa.

Biontechin ja Pfizerin koronarokotteen kehittäneen yrityksen toinen perustaja Ugur Sahin totesi keskiviikkona, että yrityksen rokote todennäköisesti tehoaa myös Intian virusmuunnokseen.

– Teemme yhä tutkimuksia, mutta intialainen muunnos sisältää mutaatioita, joita olemme jo testanneet ja joita vastaan rokotteemme toimii, hän sanoi.

Virusmuunnosta on havaittu ainakin 17 eri maassa, muun muassa Ruotsissa. Maailman terveysjärjestö WHO ei ole kuitenkaan luokitellut virusmuunnosta ainakaan vielä huolestuttavaksi, mikä tarkoittaisi, että muunnos olisi keskimääräistä tappavampi, herkemmin tarttuva tai sellainen, etteivät olemassa olevat rokotteet tehoaisi siihen.

Venäjä kertoo lähettävänsä apua

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kertonut puhelinkeskustelussa Intian pääministeri Narendra Modille Venäjän lähettävän Intiaan hätäapua koronaviruksen vastaiseen kamppailuun.

Kremlin mukaan Venäjä lähettää Intiaan muun muassa 20 yksikköä hapen tuotantoon käytettävää laitteistoa sekä 75 hengityskonetta. Uutistoimisto Ria Novostin mukaan lähetykseen kuuluu 200 000 pakkausta virustautien hoidossa käytettävää favipiravir-lääkettä.

Uutistoimiston mukaan Venäjältä lennätetään Intiaan lääkintätarvikkeita yhteensä yli 22 tonnin verran kahdessa eri koneessa.

---

Lähteenä myös Worldometer.