Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjä vaatii naiselle pysyvää eläintenpitokieltoa ja ehdollista vankeutta kymmenien nautojen laiminlyönnistä – rehu oli homeista ja lannan likaamaa, navetat olivat likaisia

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa syyttäjä vaatii naiselle ehdollista vankeusrangaistusta ja pysyvää eläintenpitokieltoa törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Syyttäjän haastehakemuksen mukaan nainen jätti omistamansa ja hoidossaan olleet nautaeläimet sekä maatiaiskissan vaille tarpeellista hoitoa ja ravintoa. Syytteen mukaan nautojen määrä vaihteli 54:n ja 72:n välillä.

Haastehakemuksen mukaan nainen toistuvasti laiminlöi huolehtia siitä, että hänen hoidossaan olevilla nautaeläimillä oli riittävästi niille sopivaa ja hyvälaatuista ruokaa.

– Useat nautaeläimet ovat useilla eri tarkastuskäynneillä olleet erittäin nälkäisiä, ja karjalle tarjotun rehun on todettu olleen homeista sekä lannan likaamaa, syyttäjän haastehakemuksessa sanotaan.

Nautojen kerrotaan olleen tarkastuskäynneillä myös erittäin janoisia.

Syytteeseen johtaneet tapahtumat ajoittuvat tammikuun 2014 lopulta marraskuun 2017 loppuun. Tuona aikana tilalle tehtiin useita tarkastuskäyntejä ja viranomaiset patistivat naista huolehtimaan eläimistään asianmukaisesti.

Jos nainen tuomitaan perusmuotoisesta eikä törkeästä eläinsuojelurikoksesta, vaatii syyttäjä hänelle vähintään viiden vuoden pituista eläintenpitokieltoa.

Syyttäjä: Eläimiä jouduttu lopettamaan, viemään teuraaksi tai myymään

Syyttäjän mukaan nainen ei järjestänyt poikimisvaikeuksista kärsineelle lehmälle hoitoa ja eläin kuoli. Myöskään karjan ulkoloisten häätöä ei ollut vuonna 2014 tehty asianmukaisesti, syyttäjä katsoo.

Nainen ei ole syyttäjän mukaan myöskään huolehtinut, että eläinten pitopaikoissa on esimerkiksi riittävän puhdasta ja tarpeeksi tilaa.

– Molemmat navetat ovat toistuvasti olleet erittäin lantaisia, likaisia, märkiä tai muuten puutteellisia puhtaudeltaan, haastehakemuksessa sanotaan.

– Vasikoiden pitopaikat eivät ole olleet riittävän kuivitettuja ja tilavia, ja osalla vasikoista ei ole ollut makuupaikkoja.

Syyttäjän mukaan useat nautaeläimet ovat olleet laiminlyöntien vuoksi likaisia ja useille naudoille on kehittynyt kivuliasta lantapanssaria.

Naisen toiminnan vuoksi eläimiä on jouduttu viranomaisen päätöksellä toimittamaan teuraaksi, myymään tai lopettamaan, haastehakemuksessa sanotaan.

Käräjäoikeus tuomitsi naisen syyskuussa 2019 eläinsuojelurikoksesta 70 päiväsakkoon, mikä teki tämän tuloilla 2 170 euroa. Syyttäjä valitti tuomiosta.

Itä-Suomen hovioikeus totesi käräjäoikeuden tuomion perustelut niin puutteellisiksi, ettei asiaa voitu ottaa hovioikeuden ratkaistavaksi, vaan se palautettiin käräjäoikeuteen uudelleen käsiteltäväksi.

Nainen kiistää käräjäoikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vastauksessa syytteet edelleen, mutta toteaa myös tyytyneensä käräjäoikeuden aiempaan tuomioon.