Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Hallituspuolueiden puheenjohtajat jatkavat neuvotteluja Säätytalolla, Turkin ulkoministeriö kutsui Yhdysvaltain suurlähettilään puhutteluun Bidenin tunnustettua armenialaisten kansanmurhan

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Olisi yllätys, jos kaikki hävittäjäehdokkaat eivät selviytyisi suorituskykyvertailuun, sanoo ohjelmajohtaja Puranen

Hornet-hävittäjien seuraajahankkeen viisi kilpailijaa jättävät lopulliset tarjouksensa Suomelle ensi perjantaihin mennessä. Sen jälkeen on edessä ratkaiseva suorituskykyarviointi, johon päästäkseen ehdokkaiden on läpäistävä kustannuksille, huoltovarmuudelle ja teolliselle yhteistyölle asetetut vaatimukset.

Ohjelmajohtaja Lauri Puranen toivoo kaikkien viiden ehdokkaan selviävän suorituskyvyt pisteyttävään sotapeliin saakka. Varmaa se ei ole, mutta jonkin ehdokkaan putoaminen jo ennen sotapeliä olisi Purasen mukaan jonkinasteinen yllätys.

Pian alkavan arviointivaiheen tuloksista ei kerrota julkisuuteen. Perusteluja voittaneen ehdokkaan valinnalle on luvassa loppuvuodesta valtioneuvoston tehtyä lopullisen hankintapäätöksen, Puranen sanoo.

Joukkoliikenteen matkustajamääriä rajoitetaan Uudellamaalla vielä tänään

Uudenmaan joukkoliikenteen matkustajamäärien rajoitukset ovat tänään voimassa viimeistä päivää. Huomisesta alkaen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella palataan normaaleihin matkustajamääriin.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä rajoitukset päättyivät kaksi päivää aiemmin.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom rajoitti maaliskuussa julkisen liikenteen suurinta sallittua matkustajamäärää puoleen kahden sairaanhoitopiirin alueella koronaviruspandemian vuoksi. Traficom toteaa tiedotteessaan, että rajoitusten jatkaminen ei terveysviranomaisten lausuntojen perusteella ole välttämätöntä.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat jatkavat neuvotteluja Säätytalolla

Hallituspuolueiden puheenjohtajat jatkavat neuvotteluja kehysriihikysymyksistä tänään Helsingin Säätytalossa.

Lauantaina pääministeri Sanna Marin (sd.) kävi kahdenvälisiä keskusteluja muiden puheenjohtajien kanssa avoinna olevista kysymyksistä.

Keskiviikkona alkaneen kehysriihen piti alun perin olla kaksipäiväinen, mutta hallituspuolueet eivät ole vieläkään löytäneet sopua tulevien vuosien menokehyksistä ja työllisyystoimista.

Myös eilen alkanut keskustan puoluevaltuuston kokous jatkuu tänään.

Medialähteet: Turkin ulkoministeriö kutsui Yhdysvaltain suurlähettilään puhutteluun Bidenin tunnustettua armenialaisten kansanmurhan

Turkin ulkoministeriö on lauantaina kutsunut Yhdysvaltain Turkin-suurlähettilään puhutteluun sen jälkeen, kun presidentti Joe Biden oli tunnustanut armenialaisten kansanmurhan. Asiasta kertoo diplomaattisiin lähteisiin pohjaten turkkilainen, hallintoa myötäilevä Anadolu-uutistoimisto.

Turkin ulkoministeriö oli jo aiemmin tuominnut Bidenin lausunnon.

Biden on ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka on tunnustanut armenialaisten kansanmurhan.

Armenialaisten kansanmurhalla viitataan yli miljoonan armenialaisen surmaamiseen Osmanien valtakunnassa ensimmäisen maailmansodan aikana. (Lähde: AFP)

Irakissa yli 20 ihmistä on kuollut koronapotilaita hoitavan sairaalan palossa

Irakissa ainakin 23 ihmistä on kuollut koronapotilaita hoitavan sairaalan palossa. Asiasta kertovat asiaa tuntevat lähteet uutistoimisto AFP:lle.

Palo levisi koronapotilaita hoitavassa tehohoitoyksikössä.

Terveydenhuollon lähteet kertoivat AFP:lle räjähdyksestä, jonka syyksi epäillään vikaa happipullojen säilytyksessä. Lähteiden mukaan kymmeniä on loukkaantunut.

Viranomaiset kertoivat valtiolliselle medialle, että 90 potilasta tai heidän läheistään oli pelastettu palosta. Viranomaiset eivät kuitenkaan kertoneet tarkkaa uhrilukua. (Lähde: AFP)

Barkov ratkaisi Floridan ja Carolinan välisen jännitysnäytelmän jatkoajalla

Jääkiekon NHL:ssä Florida Panthersin Aleksander Barkov ratkaisi pelin jatkoajalla, kun floridalaisia vastassa oli Carolina Hurricanes. Peli päättyi Floridalle lukemin 4–3.

Ensimmäinen erä päättyi 1–1-tasalukemissa. Toisella jaksolla Carolina meni edelle ylivoimamaalilla, jota oli syöttämässä Sebastian Aho.

Kolmannessa erässä Carolina pääsi jo 3–1-johtoasemiin. Pian Florida aloitti kirinsä ja nousi tasalukemiin, kun erää oli pelattu päälle kuusi minuuttia.

Barkov ratkaisi pelin, kun jatkoaikaa oli pelattu alle puoli minuuttia.

Englantilaiset jalkapallojoukkueet sopivat someboikotista - viikonlopun sometauolla halutaan vastustaa vihapuhetta

Englantilaiset jalkapallojoukkueet ovat sopineet someboikotista, jolla on tarkoitus vastustaa jalkapallon liepeille pesiytynyttä vihapuhetta ja syrjintää. Seurat sulkevat sosiaalisen median tilinsä ensi perjantaina iltapäivällä ja pitävät ne kiinni maanantai-iltaan asti.

Sometauosta ilmoitettiin lauantaina. Mukana ovat esimerkiksi Valioliigan, Englannin liigan ja naisten pääsarjan Superliigan joukkueet sekä Englannin jalkapalloliitto.

Someboikotilla halutaan vastustaa solvauksia ja vihapuhetta, joita monet pelaajat ja muut jalkapallon parissa toimivat ovat saaneet osakseen sosiaalisen median alustoilla. Boikottiin osallistuvien mielestä sosiaalisen median yhtiöiden pitää kitkeä vihapuhetta alustoiltaan nykyistä tehokkaammin. (Lähde: AFP)