Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrä kääntyi laskuun koronavuonna

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrä kääntyi laskuun viime vuonna, kertoo Eläketurvakeskus. Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi 19 100 henkeä, mikä on noin tuhat vähemmän kuin toissa vuonna.

– Koronan vaikutus työkyvyttömyyseläkkeisiin on vielä epäselvä. Toivotaan, että työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen vähenee edelleen, sanoo Eläketurvakeskuksen tilastoyksikön päällikkö Tiina Palotie-Heino tiedotteessa.

Hänen mukaansa on kuitenkin mahdollista, että kontaktien välttäminen on luonut hoitovelkaa ja työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvien määrä nousee viiveellä.

Mielenterveyden sairaudet olivat edelleen yleisin syy siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle. Suurin yksittäinen syy oli masennus. Se vei joka päivä keskimäärin kymmenen ihmistä työkyvyttömyyseläkkeelle. Kaksi kolmasosaa masennuksen aiheuttamista työkyvyttömyyseläkkeistä myönnettiin naisille.

– Masennuksen perusteella myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrä väheni ilahduttavasti sekä miehillä että naisilla, Palotie-Heino kertoo.

Mielenterveysongelmaisten osuus kolmannes

Mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden osuus työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisistä oli viime vuonna kolmannes. Seuraavaksi suurin syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen olivat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet.

Naisten selkeästi yleisin tekijä työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisessä olivat mielenterveyden sairaudet. Sen sijaan miehillä tuki- ja liikuntaelinten sairaudet olivat hieman mielenterveyttä yleisempi syy. Kaikkiaan naisia oli työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneissä hieman enemmän kuin miehiä.

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden keski-ikä oli 52 vuotta.