Annalena Baerbockista Saksan vihreiden liittokansleriehdokas – asiasta sovittiin sopuisasti kahden puheenjohtajan kesken, kristillisdemokraateissa riitely kanslerikysymyksestä sen sijaan jatkuu

Saksan vihreä puolue on nimennyt puheenjohtajansa Annalena Baerbockin liittokansleriehdokkaakseen. Asiasta ilmoitti vihreiden toinen puheenjohtaja Robert Habeck.

– Molemmat meistä haluavat tämän tehtävän, mutta lopulta vain toinen voi ottaa sen vastaan. Siksi tänään on aika ilmoittaa, että vihreiden ensimmäinen liittokansleriehdokas on Annalena Baerbock, Habeck kertoi tiedotustilaisuudessa.

Baerbockin, 40, mukaan hänen ehdokkuutensa merkitsee uuden luvun alkamista vihreille ja myös koko Saksalle, edellyttäen että puolue suoriutuu hyvin.

– Minä edustan uudistumista, muut edustavat asioiden nykytilaa, Baerbock sanoi.

Tuoreen kansleriehdokkaan mukaan ilmastonmuutos on hänen sukupolvensa suurin haaste.

Vihreiden suosio on ollut voimakkaassa kasvussa, ja puolueella on ensi kertaa mahdollisuus saavuttaa hallituksen johtopaikka, mahdollisesti yhteistyössä esimerkiksi sosiaalidemokraattien ja liberaalipuolue FDP:n kanssa. Saksan parlamentti- eli liittopäivävaalit pidetään syyskuussa.

Kansainvälistä oikeutta ja trampoliinia

Kansainvälistä oikeutta opiskellut Baerbock pitää esikuvanaan kansainvälisen rikostuomioistuimen entistä syyttäjää Carla Del Pontea. 40-vuotias Baerbock on perehtynyt erityisesti ympäristö- ja ulkopolitiikkaan sekä naisten ja lasten oikeuksiin.

Baerbockilla ei ole kokemusta osavaltiotason ministeritehtävistä, toisin kuin Habeckilla, joka toimi useita vuosia Schleswig-Holsteinin ympäristöministerinä.

Saksan parlamenttiin eli liittopäiville Baerbock valittiin 2013, ja vihreiden toisena puheenjohtajana hän aloitti 2018.

Kahden kouluikäisen tyttären äidillä on myös kilpaurheilutaustaa: hän on kolminkertainen trampoliinin pronssimitalisti Saksan mestaruuskisoista.

Saksan vihreät ovat kehittyneet alkuaikojen rauhanliikkeestä yleispuolueeksi, jolle ympäristöasioiden lisäksi ovat tärkeitä myös muut politiikan teemat. Puolueen nykyiset johtajat Baerbock ja Habeck ovat maltillisia niin kutsuttuja reaalipoliitikkoja, "realoja", kun taas ideologisemmat fundamentalistit eli "fundit" ovat jääneet puolueessa enemmän taka-alalle.

Vihreät ovat muun muassa ottaneet hyvin tiukan kannan Venäjän ja Nord Stream 2 -kaasuputken suhteen.

Söder ei luovu ehdokkuudesta, mutta sanoo päätöksen olevan nyt CDU:n käsissä

Kristillisdemokraattien liittokansleriehdokkuus saattaa olla lähellä ratkeamista. Baijerialaisen CSU:n puolueen johtaja Markus Söder sanoo pyrkivänsä yhä ehdokkaaksi, kertoo muun muassa Der Spiegel -lehti.

Söderin mukaan päätös on nyt sisarpuolueista suuremman CDU:n käsissä. Jos se valitsee kansleriehdokkaasi johtajansa Armin Laschetin, Söder sanoo tyytyvänsä ratkaisuun.

CDU:n johto on kutsuttu koolle täksi illaksi.

Söder on ollut mielipidekyselyissä paljon Laschetia suositumpi. Myös monet CDU:n jäsenet haluaisivat Söderin kansleriehdokkaaksi.

Saksan seuraava liittokansleri valitaan syyskuun vaalien jälkeen kokoontuvilla liittopäivillä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka