Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa kulutettiin ensi kertaa enemmän uusiutuvia kuin fossiilisia polttoaineita ja turvetta

Uusiutuvan energian osuus Suomen kokonaiskulutuksesta oli viime vuonna 40 prosenttia, kertoo Tilastokeskus ennakkotietojensa pohjalta.

Luku oli ensimmäistä kertaa tilastohistoriassa suurempi kuin fossiilisten polttoaineiden ja turpeen kulutus yhteensä. Niiden osuus energian kokonaiskulutuksesta laski 37 prosenttiin.

Energian kokonaiskulutus laski kuusi prosenttia edellisvuodesta ja oli 1,28 miljoonaa terajoulea eli 1,28 miljoonaa miljoonaa miljoonaa joulea. Sähköä puolestaan tuotettiin yhtä paljon kuin vuotta aiemmin eli 66 terawattituntia. Sähkön kokonaiskulutus kuitenkin laski kuudella prosentilla alimmilleen 20 vuoteen ja oli 81 terawattituntia.

– Kokonaiskulutuksen lasku näkyi sähkön nettotuonnissa, joka pieneni neljänneksellä, Tilastokeskus kertoo.

Vesi- ja tuulivoima yhä murto-osa kulutuksesta

Käytetyin yksittäinen energianlähde oli puupolttoaineet, joiden osuus energiankulutuksesta oli 28 prosenttia. Öljyllä ja ydinenergialla tuotettiin kummallakin noin viidennes energian kokonaiskulutuksesta.

Sekä vesivoiman että tuulivoiman kulutus kasvoi noin 30 prosenttia edellisvuodesta. Yhteensä ne muodostivat kuitenkin vain runsaat kuutisen prosenttia Suomen kokonaiskulutuksesta.

Suhteellisesti eniten puolestaan laski turpeen ja hiilen energiakäyttö, jotka molemmat pienenivät noin neljänneksellä edellisvuodesta. Kiistellyn turpeen osuus kokonaiskulutuksesta laski kolmeen prosenttiin. Sähkön nettotuonnin osuus energian kokonaiskulutuksesta puolestaan laski neljään prosenttiin.

– Hiilen kulutuksen vähenemiseen vaikuttaa jo etupainotteisesti kivihiilen energiakäyttöä koskeva kielto, joka astuu voimaan vuonna 2029, Tilastokeskus kirjoittaa julkaisussaan.

Fossiilisen öljyn kulutus laski kuusi prosenttia, mikä johtuu Tilastokeskuksen mukaan liikennepolttoaineiden kulutuksen vähenemisestä koronaepidemian vuoksi.

Suomeen tuotiin erilaisia energiatuotteita 6,7 miljardin euron arvosta, mikä oli runsaan kolmanneksen vähemmän kuin vuotta aiemmin. Hieman yli puolet tuonnista tuli Venäjältä. Myös viennin arvo muihin maihin väheni noin kolmanneksella 2,9 miljardiin euroon.