Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkijat löysivät koronan pahimpia seurauksia vastaan yksinkertaisen keinon, jota voi käyttää meistä kuka tahansa – löytyykö sinulta puoli tuntia päivässä?

Tutkijat ovat havainneet jokaiselle tarjolla olevan konstin, jolla voidaan vähentää koronainfektiokuolemia ja sairaalahoitoja: säännöllinen liikunta.

British Journal of Sports Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan säännöllisesti liikuntaa harrastavat tarvitsevat koronavirusinfektion takia harvemmin sairaalahoitoa ja tehohoitoa sekä myös menehtyvät infektioon epätodennäköisemmin kuin vähän liikkuvat.

Vähänlaisesti liikuntaa harrastavien riski joutua sairaala- tai tehohoitoon oli noin kaksinkertainen ja riski kuolla koronavirusinfektioon 2,5-kertainen fyysisesti aktiivisiin verrattuna. Vähäiseen liikkumiseen liittyvät riskit näkyivät senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin lihavuus, tupakointi ja muita vakavalle koronavirusinfektiolle altistavia tekijöitä.

Myös epäsäännöllisempi liikuntaharrastus pienensi riskejä, mutta sen vaikutukset eivät olleet yhtä selviä. Säännöllisenä liikuntana pidettiin vähintään 30 minuutin reipasta kävelyä ainakin viitenä päivänä viikossa.

Tiedot käyvät ilmi yli 48 000 koronavirusinfektion saaneen keskimäärin 47-vuotiaan yhdysvaltalaispotilaan terveysrekisteritiedoista. Potilaista kuusi prosenttia liikkui säännöllisesti ja suositusten mukaisesti, 14 prosenttia liikkui hyvin vähän ja loput harrastivat liikuntaa epäsäännöllisesti.

Tutkijoiden havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat säännöllisen liikunnan suojaavan koronavirusinfektion vakavammilta seurauksilta.