Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Miljoona suomalaista on saanut ensimmäisen koronarokoteannoksen, tartuntamäärät jatkuvat laskusuunnassa

Taudin ilmaantuvuus on nyt noin 133 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden viimeisten kahden viikon aikana. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Yli miljoona suomalaista on saanut ensimmäisen koronavirusrokoteannoksen, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriön (STM) koronatilannekatsauksessa.

Nyt yli 1 025 000 ihmistä on rokotettu vähintään kerran.

Eilisen jälkeen koronarokotteen ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut yli 35 000 ihmistä.

Rokotuskattavuus ensimmäisen annoksen osalta on 18,5 prosenttia. Toisen rokoteannoksen on saanut noin 1,6 prosenttia suomalaisista.

80 vuotta täyttäneistä rokotettuja on nyt yli 85 prosenttia ja 70 vuotta täyttäneistä noin 72 prosenttia. Työikäisissä eli 20–64-vuotiaissa rokotettuja on reilut 8 prosenttia ja koko väestössä runsas viidennes.

Uusia koronavirustartuntoja on THL:n mukaan Suomessa todettu 426.

Korkea rokotekattavuus vanhimmissa ikäryhmissä alkaa näkyä sairaalahoidon tarpeessa

Viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana tehohoitopotilaiden määrä on pienentynyt. Tällä hetkellä teho-osastolla on koronaviruksen vuoksi yhteensä 42 potilasta eli kolme vähemmän kuin eilen.

THL:n ennuste tehohoidon tulevasta tarpeesta on aiempaa matalampi.

Yhteensä sairaalahoidossa on nyt 235 henkilöä, mikä on 15 henkilöä vähemmän kuin eilen.

Sairaalahoitoon joutumisen riski vanhimmilla ihmisillä on vähentynyt viime syksyyn verrattuna. Puumalaisen mukaan vaikuttaa siltä, että rokotusten eteneminen on vaikuttanut tähän.

Tänään Suomessa on todettu THL:n mukaan neljä uutta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemaa.

Tautiin liittyviä kuolemia on nyt raportoitu yhteensä 866.

Uusien tartuntojen määrä on laskussa

Uusien koronavirustapausten määrä vähentyi Suomessa jo ennen pääsiäistä, ja tämä laskusuuntaus jatkuu edelleen. THL arvioi, että annetut suositukset ja rajoitukset sekä ravitsemisliikkeiden sulku ovat selvästi olleet vaikuttavia.

Puumalaisen mukaan vielä ei tiedetä, onko pääsiäisen vietolla ollut vaikutusta epidemian kulkuun. Tämä selviää vasta ensi viikolla.

20–29-vuotiaiden ikäryhmässä on ollut paljon tartuntoja koko epidemian ajan, mutta nyt tämänkin ikäryhmän tartuntojen määrä on laskussa. STM:n johtaja Pasi Pohjola arvioi, että tässä näkyy ravintolasulun vaikutus.

Puumalaisen mukaan kehityssuunta on hyvä ja siitä kuuluu kiitos kaikille suomalaisille, jotka ovat noudattaneet rajoituksia.

– Kuitenkin varmasti vielä pari kuukautta on vaaran aikaa, sanoo Puumalainen.

Epidemiatilanteissa on suuria alueellisia eroja. Heikoin tilanne on edelleen eteläisessä Suomessa. Kahden viikon koronailmaantuvuus on suurinta Helsingin ja Uudenmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla, joskin näilläkin alueilla ilmaantuvuus on laskenut. Ilmaantuvuus on alhaisin Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun, Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirien alueilla.

Puumalainen: Lisää työkaluja tarvitaan

THL:n mukaan hyvä suuntaus saadaan jatkumaan, kun rajoituksia pidetään edelleen yllä eikä niitä pureta liian aikaisin eikä nopeaan tahtiin. Asiantuntijat muistuttavat, että tartuntoja on edelleen paljon, yli 3 000 viikossa.

– Rajoitusten purkamisen aika ei ole nyt, vaan se tulee vasta myöhemmin, sanoi Pasi Pohjola.

Tiedotustilaisuudessa kysyttiin, onko THL:n mielestä tällä hetkellä tarpeellista säätää liikkumisrajoituksista.

Puumalaisen mukaan tässä epidemiologisessa tilanteessa tuskin olisi tarvetta lisärajoituksiin, mutta olisi hyvä, että niitä voitaisiin tarvittaessa käyttää.

Lapset saavat tartunnan perhepiirissä

Viime viikolla tartuntojen ilmaantuvuus edellisviikkoon verrattuna oli pienempi kaikissa ikäryhmissä. Ilmaantuvuus oli suurin 10–19-vuotiailla ja 20−29-vuotiailla.

Lasten ja nuorten riski saada tartunta vaikuttaa olevan pieni sekä varhaiskasvatuksessa että kouluympäristössä. Suurin osa 10–19-vuotiaiden tartunnoista tulee kotoa tai muista sosiaalisista kontakteista.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka