EU huolissaan Ukrainan rajoilla olevista venäläisjoukoista

Euroopan unionin ulkosuhteita johtava Josep Borrell ilmaisi sunnuntaina unionin tuen Ukrainalle. Hän ilmaisi unionin olevan erittäin huolissaan venäläisjoukkojen liikehdinnästä Ukrainan rajojen tuntumassa.

– Seuraamme suurella huolella Venäjän sotilaallista toimintaa Ukrainan ympärillä, Borrell tviittasi Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban kanssa käydyn puhelinkeskustelun jälkeen.

– Järkkymätön tuki EU:lta Ukrainan suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle.

Ukrainan ja Venäjän tukemien separatistien välillä vuodesta 2014 jatkunut konflikti kiihtyi jälleen viime viikolla.

Ukraina on syyttänyt Venäjää joukkojen tuomisesta pohjois- ja itärajoilleen sekä miehitetyllä Krimin niemimaalle. Venäjä ei ole kiistänyt joukkojen liikehdintää.

Sanasotaa ja joukkojen siirtoja

Viime perjantaina mediat kertoivat Yhdysvaltain tiedustelutietoon pohjaten, että Krimin alueella liikkuisi noin 4 000 raskaasti aseistettua Venäjän sotilasta. Myös Venäjän armeija ilmoitti perjantaina, että Ukrainan rajan tuntumassa järjestetään noin 15 000 ihmisen puolustusharjoitus taisteludrooneja vastaan.

Ukrainan kumppani Yhdysvallat puuttui Venäjän joukkojen sijoitteluun ja ilmoitti vastustavansa aggressiivisia pelottelutoimia. Presidentti Joe Biden ilmoitti puhelussa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyille perjantaina, että Yhdysvallat tukee Ukrainaa "järkähtämättömästi".

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov puolestaan ilmoitti Venäjän ottavan käyttöön "lisätoimia", mikäli jännitteet kiristyvät sen raja-alueilla Ukrainassa.

Puolustusministeriön edustaja John Kirby vahvisti aiemmin, että Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen valmiutta on kohotettu "mahdollisen välittömän kriisin" tasolle.

Ukraina on kertonut aikaisemmin, että parikymmentä sen sotilasta on kuollut ja miltei 60 loukkaantunut yhteenotoissa tämän vuoden puolella.

YK:n mukaan kaikkiaan yli 13 000 ihmistä on kuollut konfliktin aikana.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka