Jordanian liittolaiset Persianlahdella antoivat tukensa pidätyksille ja Jordanian johtoa korruptiosta kritisoineen entisen kruununprinssin kotiarestille

Jordanian liittolaiset Persianlahdella ovat ilmaisseet tukensa maan kuninkaalle Abdullah II:lle sunnuntaina sen jälkeen, kun entinen kruununprinssi, Abdullahin velipuoli Hamzah bin al-Hussein asetettiin kotiarestiin ja useita muita korkea-arvoisia ihmisiä pidätettiin.

Arabiemiraatit kertoi olevansa täysin yhdessä rintamassa Jordanian kanssa.

– Tuemme kaikkia toimia, joilla Jordanian kuningas Abdullah II pitää yllä Jordanian turvallisuutta ja vakautta ja estää kaikki yritykset niiden horjuttamiseksi, Arabiemiraattien uutistoimiston välittämässä tiedotteessa sanottiin.

Saudi-Arabia ilmoitti antavansa täyden tukensa kuningas Abdullahille ja tämän pojalle, nykyiselle kruununprinssille Husseinille samoista syistä.

Myös muut Persianlahden arabimaiden yhteistyöneuvoston jäsenet Qatar, Kuwait, Bahrain ja Oman tekivät samoin. Persianlahden öljymaat ovat tärkeitä liittolaisia luonnonvaroiltaan köyhälle Jordanialle, joka tarvitsee paljon ulkoista apua.

Hamzahin äiti kuningatar Noor taas syytti poikansa pidätyksestä pahansuopaa mustamaalausta.

– Rukoilen, että totuus ja oikeus voittavat nämä häijyt juorut, joita on kohdistettu viattomiin. Jumala heitä varjelkoon, hän tviittasi.

Hamzah kiistää rikkomukset ja salaliitot

Entinen kruununprinssi Hamzah kertoi kotiarestistaan Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle toimitetulla videolla. Hän on aiemmin kritisoinut maan johtoa muun muassa korruptiosta ja häirinnästä.

Lähi-idässä sijaitsevan maan asevoimat kiisti aiemmin, että prinssi olisi kotiarestissa. BBC:n mukaan asevoimista kuitenkin todettiin, että sitä on käsketty pysäyttämään maan vakautta ja turvallisuutta uhkaavat toimet.

Prinssi Hamzah on kiistänyt BBC:n mukaan osallistuneessa rikkomuksiin tai mihinkään salaliittoon.

Prinssi kertoo asianajajansa välittämällä videolla, että hän ei saa lähteä ulos, olla yhteydessä ihmisiin tai tavata ketään. Hän avaa videolla, että aresti liittyisi esimerkiksi tapaamisiin, joissa prinssin on kerrottu olleen läsnä ja joissa on kritisoitu maan hallintoa.

Hän sanoo, että häntä itseään ei syytetä kritiikistä.

– En ole vastuussa hallinnon epäonnistumisesta, korruptiosta ja epäpätevyydestä, joka on vallinnut hallintorakenteissa viimeisten 15–20 vuoden ajan ja joka on vain pahentunut – en myöskään ole vastuussa siitä, että ihmiset eivät luota instituutioihin, prinssi sanoi.

– On saavutettu piste, jossa kukaan ei voi puhua tai ilmaista mielipidettään ilman kiusaamista, pidätyksiä, häirintää ja uhkailua.

Jordanialla on laaja tiedustelupalvelu, joka on saanut koronaviruspandemian aikana lisää oikeuksia. Tämä on kirvoittanut kritiikkiä ihmisoikeusjärjestöiltä.

Useita korkea-arvoisia ihmisiä pidätetty

Maassa pidätettiin ennen prinssin arestia useita korkea-arvoisia ihmisiä, joita syytetään BBC:n mukaan vallankaappausyrityksen suunnittelusta. BBC kirjoittaa, että korkean tason poliittiset pidätykset ovat harvinaisia Jordaniassa, joka on yksi Yhdysvaltain pääliittolaisia Lähi-idässä.

Yhdysvaltalaislehti Washington Post kirjoittaa, noin 20 ihmistä on pidätetty. BBC:n mukaan pidätettyjen joukossa ovat kuninkaalliseen perheeseen kuuluvat Hassan bin Zaid ja entinen talousministeri Bassem Awadallah.

Kuningas Abdullah on hallinnut Jordaniaa vuodesta 1999, jolloin hänen isänsä kuningas Hussein kuoli.

Qatarilaismedia al-Jazeera kirjoittaa, että kuningas Abdullah oli nimennyt veljensä kruununprinssiksi vain tunteja heidän isänsä kuoleman jälkeen. Muutamaa vuotta myöhemmin kuningas poisti tittelin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka