Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SK: Business Finlandin Yhdysvaltojen yhtiöstä katosi lähes viisi miljoonaa dollaria – toimistopäällikkö kävi 100 000 dollarin lomamatkalla, remontoi kotiaan ja osti lahjoja

Business Finlandin Yhdysvaltojen toiminnoista vastaavasta yhtiöistä on hävinnyt lähes viisi miljoonaa dollaria vuosien varrella, selviää Suomen Kuvalehden jutusta.

4,8 miljoonan dollaria kadonneita varoja on lähes yksinomaan suomalaisilta veronmaksajilta saatua rahaa, jolla oli tarkoitus tukea suomalaisten yritysten toimintaa USA:ssa.

Business Finlandin mukaan rahat ovat siirtyneet vuosina 2011–2017 yhtiön toimistopäällikkönä toimineen naisen tileille. Nainen on haastettu asiasta siviilioikeuteen, mutta rikosilmoitusta asiasta ei ole SK:n mukaan tehty. Toimistopäällikkö irtisanottiin vuonna 2018 epäselvyyksien tultua ilmi. Mikäli asiasta tehtäisiin rikosilmoitus, voisi miljoonien dollarien petoksesta saada vuosien vankeustuomion.

Epäillyn vuosipalkka oli ollut noin 85 000 dollaria, mutta hän oli käynyt muun muassa luksuslomalla Euroopassa, lennättäen itsensä, perheensä ja muita sukulaisia ykkösluokassa New Yorkista Pariisiin. Yöpymiset oli hoidettu luksushotelleissa Pariisissa, Cannesissa ja Monacossa. Lomamatkan hinta oli yli 100 000 dollaria, jonka maksoi epäilyjen mukaan lopulta suomalainen veronmaksaja.

Toimistopäälliköllä oli Ranskan-matkan lisäksi suuria menoeriä, kuten 400 000 dollarin remontti omakotitaloon, lasten yksityiskoulun maksut ja country club -jäsenyys. Jälkimmäisten hinta oli noin 200 000 dollaria kummastakin. Erikoisin hankinta lienee naisen omien sanojensa mukaan hankkima valtava määrä 300 dollarin hintaisia koiraveistoksia. Näihinkin oli käytetty yhteensä 200 000 dollaria.

Toimistopäällikön itsensä mukaan menettely on ollut seurausta yhtiön epämuodollisesta taloushallinnosta. Hän maksoi kertomansa mukaan juoksevia kuluja ja muiden henkilöiden matkoja omilla luottokorteillaan, ja laskutti ne sen jälkeen tilisiirtoina ja shekkeinä.

– Se ei ollut mikään salaisuus. En salannut tätä menettelyä keneltäkään, toimistopäällikkö kirjoitti Suomen Kuvalehden mukaan todistajanlausunnossaan.

Mikäli Business Finlandin oikeudelle toimittamat laskelmat pitävät paikkaansa, noin puolet kaikista yhtiön rahoista olisi ohjautunut väärinkäytöksiin.

Alioikeus antoi SK:n mukaan joulukuussa 2020 asiasta välipäätöksen. Päätöksessä sanotaan, että päällikkö on toiminut petollisesti järjestelmällisellä tavalla. Hänet määrättiin maksamaan Business Finland USA:lle takaisin noin 520 000 dollaria vuosina 2012–2018 hänelle maksettuja palkkoja.

Tuomio ei ole lainvoimainen, sillä puolustus on ilmaissut tyytymättömyytensä väliratkaisuun.