Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Rokotusten kohdentaminen on perusteltua ja yhdenvertaista, jos sillä voidaan paremmin suojella väestön terveyttä

Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan rokotusten kohdentaminen tulisi toteuttaa vähintään muuttamalla valtioneuvoston asetusta vapaaehtoisista koronarokotuksista. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Sanna Nikula, Ilkka Hemmilä  / STT

Yhdenvertaisuusvaltuutettu katsoo, että jos koronarokotusten alueellisella kohdentamisella voidaan paremmin suojella väestön terveyttä ja elämää, on erilainen kohtelu perusteltua ja yhdenvertaista.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on tänään antanut lausuntonsa asiasta sosiaali- ja terveysministeriölle, joka valmistelee esityksen hallitukselle.

Valtuutetun mukaan rokotusten kohdentaminen tulee toteuttaa vähintään muuttamalla valtioneuvoston asetusta vapaaehtoisista koronarokotuksista. Pelkästään hallinnollisilla määräyksillä toteutettu kohdentaminen ei täytä lakiperusteisuuden vaatimusta.

Lisäksi valitun kohdentamisperusteen tulee käydä ilmi riittävällä tarkkuudella asetuksenantovaltuuden sisältävästä pykälästä eli tässä tapauksessa tartuntatautilain 54 pykälästä.

Tulee olla oikeasuhtaista

Valtuutetun arvion mukaan hyväksyttäviä tavoitteita ovat ainakin yleisvaarallisen ja laajalle levinneen tartuntataudin leviämisen ehkäiseminen väestön terveyden suojelemiseksi, vakavien tautitapausten ja kuolemantapausten väheneminen Suomessa sekä terveydenhuoltojärjestelmän kantokyvyn turvaaminen.

– Jotta näiden tavoitteiden toteuttamiseksi olisi asianmukaista kohdentaa rokotteita asuinpaikan tai oleskelupaikan mukaan, tulisi samalla osoittaa, että alueellinen kohdentaminen todennäköisesti ehkäisee kyseisen tartuntataudin leviämistä ja näin turvaa ihmisten terveyttä ja terveydenhuoltojärjestelmän kantokykyä tehokkaammin kuin kohdentaminen tasaisesti koko väestöön, yhdenvertaisuusvaltuutettu toteaa lausunnossaan.

– Jos tällaista selvitystä ei ole, estää syrjinnän kielto rokotusten alueellisen kohdentamisen.

Tämän lisäksi alueellisen kohdentamisen tulee olla myös oikeasuhtaista myös siinä mielessä, ettei vähemmän yhdenvertaisuutta rajoittavia keinoja, joilla hyväksyttävä tavoite voidaan edelleen saavuttaa yhtä tehokkaasti, ole käytettävissä.

Henriksson kehottaa välttämään rokotusjärjestyksen politisoimista

Oikeusministeri, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kehottaa olemaan politisoimatta koronarokotusten järjestämiseen liittyvää kysymystä.

– Se pitäisi ratkaista niin, että terveydenhuollon ammattilaiset arvioivat sen, mikä on tässä tilanteessa vaikuttavin, paras ja oikeudenmukainen etenemistapa, Henriksson sanoo STT:lle.

Hallitus käsittelee tänään alkuiltapäivällä alkavassa koronaneuvonpidossaan muun muassa rokotusjärjestyksen mahdollista muuttamista. Julkisuudessa on esitetty rokotteiden kohdentamista pahimmille epidemia-alueille.

Henriksson itse osallistuu kokoukseen etäyhteyksin. Hän kertoo odottavansa mielenkiinnolla, mitä sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tulevat hallitukselle esittämään.

– Olemme koko epidemian ajan luottaneet vahvasti terveydenhuollon asiantuntijoihin, hän kertoo RKP:n kantana.

Henriksson korostaa, että joka tapauksessa jokainen suomalainen ansaitsee koronarokotteen ja tulee sellaisen saamaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi viime viikolla, että sosiaali- ja terveysministeriö sekä sen alainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos valmistelevat mallia, jolla rokotteiden jakelua voitaisiin painottaa pahimmille epidemia-alueille sen jälkeen, kun riskiryhmät on rokotettu.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä oli tätä ennen suositellut lääketieteellisin ja epidemiologisin perustein, että koronarokotteiden jakelussa huomioitaisiin väestön määrän lisäksi epidemian tilanne eri alueilla.

Tavoitteena juhannus perheen ja tuttavien kesken

Rokotteet ovat Henrikssonin mukaan tärkeässä asemassa myös hallituksen tänään käsiteltävänä olevassa exit-suunnitelmassa, eli Suomen järjestelyiksi ulos koronakriisistä.

– Toiveena on, että voitaisiin viettää sellainen juhannus, jossa suomalaiset voivat olla yhdessä perheen ja tuttavien kanssa.

Henriksson pääsee itse tutustumaan suunnitelmaan ensi kertaa tänään.

– Toivoisin, että se olisi mahdollisimman konkreettinen ja ymmärrettävä. Se on tärkeää, että kansalaiset tietävät, mitä on tulossa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka