Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

WHO:n raportti: Koronavirus siirtyi todennäköisesti lepakosta ihmiseen jonkun muun eläimen kautta

Koronavirus siirtyi todennäköisesti lepakosta ihmiseen jonkun muun eläimen kautta, käy ilmi Maailman terveysjärjestö WHO:n tuoreesta raportista.

Kansainvälisen tutkijaryhmän mukaan hypoteesi viruksen väli-isännästä on todennäköinen tai hyvin todennäköinen. Raportissa pidetään äärimmäisen epätodennäköisenä sitä, että virus olisi peräisin laboratoriosta.

Tutkijaryhmä vieraili tammi–helmikuussa Kiinan Wuhanissa, jossa covid-19-tapauksia ensi kerran havaittiin joulukuussa 2019.

WHO:ta on kritisoitu siitä, kuinka kauan tutkijaryhmän saaminen Wuhaniin kesti. Viivästysten vuoksi on esitetty huolta siitä, ettei viruksen alkuperän jäljille enää päästäisi. Myös tutkimustulosten julkistaminen on viivästynyt.

Uutistoimisto AFP kertoo saaneensa kopion raportista maanantaina ennen sen virallista julkaisua.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kommentoi maanantaina lehdistötilaisuudessa, että kaikki hypoteesit pandemian alkuperästä ovat vielä auki ja asiasta tarvitaan lisää tutkimusta.

Tutkijat: Alkuperän tutkimista on syytä jatkaa

Asiantuntijat uskovat, että covid-19-taudin aiheuttava koronavirus on alun perin lähtöisin lepakoista.

Yhden tutkitun teorian mukaan virus olisi voinut siirtyä suoraan lepakoista ihmisiin. Raportissa tätä skenaariota pidettiin mahdollisena tai todennäköisenä.

Todennäköisempänä tutkijat kuitenkin pitivät, että virus on siirtynyt lepakosta ihmiseen jonkun muun eläimen välityksellä. Tutkijoiden mukaan lepakoissa ja ihmisessä havaittujen virusten välisen erot viittaavat siihen, että ketjusta puuttuu jokin osa. Raportissa ei esitetty päätelmiä siitä, minkä eläimen kautta virus olisi levinnyt.

Erään teorian mukaan koronavirus olisi voinut levitä Wuhanissa pakastetun ruuan kautta. Asiantuntijat pitivät vaihtoehtoa mahdollisena, mutta hyvin epätodennäköisenä.

Jo helmikuun alussa Kiinan-vierailun päätteeksi järjestetyssä lehdistötilaisuudessa tutkijat pitivät kaikkein epätodennäköisimpänä sitä vaihtoehtoa, että virus olisi peräisin laboratoriosta.

Raportin mukaan ei ole olemassa todisteita, että missään laboratoriossa olisi ennen joulukuuta 2019 ollut mitään virusta, joka muistuttaisi pandemian aiheuttanutta koronavirusta. Lisäksi turvallisuus Wuhanin laboratorioissa on korkealla tasolla, raportissa sanotaan.

Tutkijoiden mukaan koronaviruksen alkuperän selvittämistä on edelleen syytä jatkaa, jotta tulevilta epidemioilta voidaan suojautua paremmin.

WHO varoittaa kasvavasta kuilusta

WHO myös varoitti maanantaina kasvavasta kuilusta rikkaiden ja köyhien maiden koronarokotusten välillä.

Järjestön pääjohtajan Tedros Adhanom Ghebreyesusin mukaan kuilu rikkaissa maissa annettujen rokoteannosten ja köyhempiin maihin Covax-ohjelman kautta jaettujen rokoteannosten välillä kasvaa päivä päivältä.

Pääjohtajan mukaan rokotteiden epätasa-arvoinen jakaantuminen on paitsi moraalisesti väärin, myös kääntyy taloudellisesti ja epidemiologisesti itseään vastaan, sillä täysi toipuminen ei ole mahdollista niin kauan, kuin virusta leviää jossain.

Venäjä sopi kymmenien miljoonien Sputnik-rokoteannosten tuottamisesta Kiinassa

Venäjä on tehnyt sopimuksen yli 60 miljoonan Sputnik-koronarokoteannoksen tuottamisesta Kiinassa.

Rokotteen kehitystä rahoittanut venäläinen RDIF-rahasto kertoi maanantaina sopineensa yhteistyöstä kiinalaisen Shenzhen Yuanxing Gene-tech Co :n kanssa.

Sputnik-rokotteen valmistaminen aloitetaan Kiinassa toukokuussa.