Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Lääkäriaikoja perutaan koronapelon vuoksi, viikonloppuna monin paikoin luvassa lumisadetta ja myrskytuulta

Lääkäriaikoja siirretään ja perutaan koronan pelon takia

Lääkäriin menemisen välttely on yleistynyt koronapandemian aikana, Suomen Lääkäriliitosta kerrotaan. Liiton mukaan osa suomalaisista pelkää altistuvansa lääkärikäynnillään koronavirukselle joko toisten potilaiden tai henkilökunnan kautta.

Suomessa on paljon ihmisiä, jotka eivät mene lääkäriin, vaikka heillä olisi oireita, joiden perusteella se voisi olla suositeltavaa.

Lääkärin välttelyn taustalla on usein pelko. Se saattaa kohdistua koronaviruksen lisäksi esimerkiksi epämiellyttäviin tai kivuliaisiin tutkimuksiin tai siihen, että vaivan pelätään paljastuvan syöväksi. Lääkärille hakeutumista estää helposti myös se, jos oireet nolostuttavat tai hävettävät.

Kysely: Suomalaiset antavat eniten kiitosta koronan torjunnasta omalle sairaanhoitopiirilleen

Suomalaiset katsovat, että parhaiten koronan torjunnassa eri viranomaistahoista on onnistunut oma sairaanhoitopiiri, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Erittäin tai melko hyvän arvosanan omalle sairaanhoitopiirille antaa 65 prosenttia kyselyn vastaajista.

Seuraavaksi parhaiten torjunnassa on kyselyn mukaan onnistunut kotikunta (59 prosenttia) ja tämän jälkeen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (58 prosenttia).

Yli puolet katsoo myös hallituksen onnistuneen erittäin tai melko hyvin. Tosin yli neljännes arvioi hallituksen onnistuneen koronan pysäyttämisessä enemmän tai vähemmän heikosti.

Kyselyn toteutti Kantar TNS maaliskuun alussa nettikyselynä. Haastatteluita tehtiin 1 050.

Lauantaina sataa monin paikoin lunta, sunnuntaina luvassa myrskytuulta

Viikonlopun sää ei ole vielä kovin keväistä, vaan sää on monin paikoin varsin viileää. Lauantaina länsirannikolle tulee lämmin iltavirtaus lännestä ja lämpötilat voivat nousta viiden plusasteen tienoille. Muualla maassa lämpötilat pysyvät pakkasen puolella tai nollan vaiheilla.

Idässä ja etelärannikolla saadaan pientä lumisadetta.

Sunnuntaina maahan saapuu pieni matalapaineen osakeskus, joka tuo kovia tuulia maan länsiosaan ja merialueille. Sunnuntaille on annettu tuulivaroitus maan länsiosiin ja kaikille merialueille paitsi Suomenlahdelle.

Tänään on kevätpäiväntasaus

Tänään on kevätpäiväntasaus, jolloin päivä ja yö ovat kaikkialla maapallolla suunnilleen yhtä pitkiä.

Pohjoisnavalla alkaa tänään puolen vuoden pituinen päivä ja etelänavalla puoli vuotta kestävä yö. Kevään edetessä päivät pitenevät ja yöt lyhenevät Suomessa ja muualla pohjoisella pallonpuoliskolla.

Kevätpäiväntasauksen on perinteisesti katsottu erottavan pohjoisen pallonpuoliskon talven ja kevään toisistaan.

Islannissa käynnissä tulivuorenpurkaus, lentoliikenne maan suurimmalle kentälle keskeytettiin hetkeksi

Islannin pääkaupungin Reykjavikin lähellä on käynnissä tulivuorenpurkaus. Purkaus on Fagradalsfjall-nimisellä vuorella ja viranomaiset saivat tiedon siitä myöhään perjantaina paikallista aikaa.

Purkautuvan vuoren lähialueilla ei ole asutusta.

Viranomaiset varoittivat jo pari viikkoa sitten, että tulivuorenpurkaus on todennäköinen, kun Islannissa havaittiin maanjäristyksiä.

Tulivuorenpurkauksen vuoksi kaikki lentoliikenne maan päälentokentälle Keflavikiin keskeytettiin hetkeksi, mutta ainakin lento Puolan Varsovaan pääsi lähtemään aikataulun mukaan aikaisin aamuyöllä.

Presidentti Joe Biden tuomitsi aasialais-amerikkalaisiin kohdistuneet väkivaltaisuudet ja kehotti toimimaan muukalaisvihaa vastaan

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden tuomitsi perjantaina paikallista aikaa Georgian pääkaupungissa Atlantassa pitämässään puheessa maan aasialais-amerikkalaisiin yhteisöihin kohdistuneen väkivallan.

Atlantan alueella tapahtui aiemmin tällä viikolla ampumisia hierontasalongeissa, joissa kuoli kahdeksan ihmistä. Heistä kuusi oli aasialaistaustaisia.

Biden piti puheensa Emory-yliopistolla, ja hän kehotti amerikkalaisia taistelemaan muukalaisvihan nousua vastaan.

Ennen puhettaan Biden ja varapresidentti Kamala Harris tapasivat Georgian aasialais-amerikkalaisen yhteisön johtajia. (Lähde: AFP)

Rene Rinnekangas ja Enni Rukajärvi slopestylen finaaliin maailmancupissa

Suomen Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas selvittivät tiensä karsinnasta finaaliin slopestylessä lumilautailun maailmancupissa. Maailmancup jatkuu viikonloppuna Yhdysvaltojen Coloradossa.

Rinnekangas onnistui miesten karsinnassa vahvasti ja keräsi avauslaskullaan pisteet 89,50. Rinnekangasta kovemmat pisteet keräsi hänen karsintaryhmässään vain hiljattain slopestylen MM-kultaa voittanut Norjan Marcus Kleveland. Norjalaisen pisteet olivat 94,00.

Naisten karsinnassa Enni Rukajärvi sai avauslaskustaan pisteet 70,08. Rukajärvi oli karsintaryhmänsä seitsemäs, kun kahdeksan parasta selvisi finaaliin.

Naisten karsinnan ykkönen oli Japanin Kokomo Murase pistein 84,38.

Ovetshkinin kaksi päätöserän maalia riittivät Washingtonille voittoon

Jääkiekon NHL:ssä Washington Capitals voitti kotonaan New York Rangersin 2–1. Kotijoukkueen ykkösnimi oli venäläistähti Aleksandr Ovetshkin, joka teki ottelun päätöserässä kaksi maalia.

Ovetshkin on tällä kaudella tehnyt nyt yhteensä 14 maalia.

Rangersin ainoan osuman viimeisteli Artemi Panarin ottelun avauserässä.

Rangersin suomalaishyökkääjä Kaapo Kakko jäi ottelussa pisteittä.

Rangersille ottelu oli toinen peräkkäinen, kun päävalmentaja David Quinn ja tämän kolme apulaista olivat sivussa NHL:n koronavirusprotokollan vuoksi. Rangersin valmentajana ottelussa oli Kris Knoblauch.