Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Biden: USA ei ehkä pysty vetäytymään Afganistanista aikataulussa

Joe Bidenin mukaan hänen edeltäjänsä Donald Trumpin neuvottelema sopimus ollut erityisen hyvin neuvoteltu. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvallat ei ehkä pysty vetämään joukkojaan Afganistanista Taleban-järjestön kanssa sovitun aikataulun mukaisesti, sanoo presidentti Joe Biden. Biden sanoi myös, ettei hänen edeltäjänsä Donald Trumpin neuvottelema sopimus ollut erityisen hyvin neuvoteltu.

Trump sopi amerikkalaisjoukkojen vetämisestä pois Afganistanista toukokuun alkuun mennessä. Sopimuksen ehtona oli, että Taleban pidättäytyisi hyökkäämästä yhdysvaltalaisjoukkoja vastaan. Siltä osin sopimus on pääosin pitänyt.

Sopimuksen mukaan Taleban suostuu rauhanneuvotteluihin Afganistanin presidentin Ashraf Ghanin hallinnon kanssa. Qatarissa syyskuusta lähtien käydyissä neuvotteluissa ei ole saavutettu merkittäviä tuloksia.

Taleban reagoi Bidenin ilmoitukseen varoittamalla, että joukkojen vetäytymisen viivästymisellä voi olla seurauksia.

Viime aikoina hyökkäykset muun muassa poliitikkoja, virkamiehiä ja toimittajia vastaan ovat kiihtyneet Afganistanin kaupungeissa. Taleban on kiistänyt olevansa hyökkäysten takana, mutta Afganistanin hallituksen mukaan hyökkäykset ovat joko Talebanin tekemiä tai käskyttämiä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka