Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korkeakoulujen yhteishaun toinen vaihe alkaa tänään – kevään valintakokeet pyritään järjestämään paikan päällä

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kevään toinen yhteishaku alkaa tänään kello 8. Yhteishaku päättyy keskiviikkona 31. maaliskuuta kello 15.

Ensimmäisessä haussa haettavina olivat vieraskieliset koulutukset, Taideyliopiston koulutukset sekä Tampereen yliopiston teatterityön koulutus.

Nyt alkavassa yhteishaussa haetaan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen syksyllä alkavaan suomen- ja ruotsinkieliseen koulutukseen.

Haettavana on vajaat 51 000 aloituspaikkaa. Viime vuosien hakijamäärien perusteella on odotettavissa, että opiskelupaikkaa kevään toisessa yhteishaussa tavoittelee noin 150 000 hakijaa.

Valtaosa aloituspaikoista, noin 42 600, on suunnattu lukion, ammatillisen tutkinnon tai vastaavan ulkomaisen tutkinnon suorittaneille. Loput 8 200 aloituspaikkaa ovat korkeakoulututkinnon suorittaneille tarkoitettuja yliopistojen maisterikoulutuksia sekä ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia.

Valintakokeet pyritään järjestämään paikan päällä

Yliopistot ovat linjanneet, että kevään ja kesän valintakokeet järjestetään fyysisinä tilaisuuksina.

Jos viranomaiset antavat kevään aikana koronatilanteeseen liittyviä määräyksiä, jotka vaikuttavat valintakokeiden järjestämiseen, hakijoille tiedotetaan siitä erikseen.

Ammattikorkeakoulujen valintakoe järjestetään poikkeusolojen vuoksi yksivaiheisena. Ammattikorkeakouluilla on mahdollisuus järjestää valintakoetilaisuuksia kahdeksana eri päivänä, mikä jakaa hakijajoukon normaalia pienempiin ryhmiin.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene tiedotti tammikuussa, että lähikokeeseen päätymisen taustalla ovat kokemukset viime vuonna kaksivaiheisena pidetystä ammattikorkeakoulujen valintakokeesta. Valintakokeen toinen osa järjestettiin sähköisesti etänä. Vuoden 2020 korkeakoulujen etäkokeiden yhteydessä on keskusteltu vilpin mahdollisuudesta.

Valtaosa aloituspaikoista on varattu ensikertalaisille

Todistusvalinnalla valittavien opiskelijoiden osuus vaihtelee aloittain ja hakukohteittain. Tyypillisimmin todistuksen perusteella hyväksytään 50–60 prosenttia hakijoista, mutta osuudet vaihtelevat 10 prosentin ja 100 prosentin välillä. Suurin osa todistusvalinnan aloituspaikoista on varattu ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Kaikista korkeakoulujen aloituspaikoista ensikertalaisille on varattu noin 64 prosenttia. Viime vuonna ensikertalaisille varattiin 65 prosenttia aloituspaikoista.

Todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 31. toukokuuta. Koko yhteishaun tulokset valmistuvat viimeistään 9. heinäkuuta. Opetushallitus tiedottaa erikseen, mikäli koronavirustilanne aiheuttaa muutoksia yhteishaun aikatauluihin.