Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiuru: Ministeriö valmistelee maahantulomallin koronatestitodistusten pohjalta

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee mallin maahantulijoita koskevasta ennakkotestitodistuksesta. Asiasta kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) Twitterissä . Kiurun mukaan malli perustuu eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausumaan.

Valiokunta hyväksyi aiemmin tällä viikolla lausuman, jossa se edellytti hallitukselta ennakollisiin koronatodistuksiin perustuvan maahantulomenettelyn valmistelua. Valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) kertoi STT:lle, että valiokunta hyväksyi lausumaehdotuksen yksimielisesti.

– Silloin me pystyisimme viestimään ulospäin selkeästi, että Suomessa voi tulla pakollinen terveystarkastus ja testikin, mutta jos on tuore koronatestitulos, todistus rokotuksesta tai sairastetusta taudista, pääset vapaasti, Lohi sanoi tuolloin.

Suomi ei ole toistaiseksi vaatinut todistusta negatiivisesta koronatestistä maahan saapuvilta ihmisiltä, mikä on herättänyt paljon keskustelua.

Asiaa käsiteltiin aiemmin sunnuntaina Helsingin Sanomissa , jossa johtaja Jari Keinänen ministeriöstä sanoi, että ennakkotesteihin perustuvaa lainsäädäntöä selvitettiin ministeriössä. Asiasta kuitenkin Keinäsen mukaan luovuttiin, koska mallia ei olisi voitu pitää aukottomana, se olisi vaatinut sitä heikentäviä poikkeuksia ja olisi estänyt vain osan matkustajien tartunnoista.

– Sosiaali- ja terveysministeriön näkemyksen mukaan maahan saapumisen jälkeen tehtävä terveystarkastus ja tarvittaessa testaus estävät tartuntoja tehokkaammin kuin ennakkotestaus yksinomaan, Keinänen kirjoitti vastauksessaan lehdelle.

Kiuru: Jokainen maahantulija testattava

Kiuru nosti Twitterissä esille myös rajoilla tehtävät testaukset.

– Rajojen terveysturvallisuudessa on vieläkin parannettavaa, sillä vaikka aluehallintoviranomaisilla ja kunnilla on voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti jo mahdollisuus laajasti testata ihmisiä rajoilla, silti näitä työvälineitä ei ole käytetty riittävästi, ministeri kirjoitti.

Kiurun mukaan hallituksen tahto on, että jokainen maahantulija testataan. Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa kannattaneensa viime kesästä kaikkien maahantulijoiden testausta. Hän sanoi, että aluehallintovirastot eivät ole käyttäneet toimivaltuuksiaan asiassa niin paljon kuin mahdollista.

Aiemmin tällä viikolla sosiaali- ja terveysvaliokunnan Lohi sanoi STT:lle pitävänsä ennakkotestausmallia tarpeellisena. Hän korosti, että rajojen avautuessa ja liikenteen lisääntyessä resurssit eivät riitä kaikkien matkustajien testaukseen.