Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Ovensuukyselyt: CDU hävisi Saksan molemmissa osavaltiovaaleissa

Saksan niin kutsuttu supervaalivuosi huipentuu syyskuussa liittopäivävaaleihin, joissa liittokansleri Angela Merkel väistyy Saksan johdosta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Saksan päähallituspuolue CDU on menettänyt kannatustaan sekä Baden-Württembergin että Rheinland-Pfalzin osavaltiovaaleissa, kertovat ovensuukyselyt. Niiden mukaan Baden-Württembergissä suosituin puolue on vihreät ja Rheinland-Pfalzissa sosiaalidemokraatit (SPD).

Baden-Württembergissä CDU:n kannatus näyttäisi jäävän matalimmaksi koskaan, noin 23 prosenttiin. Vielä 15 vuotta sitten CDU:n kannatus osavaltiossa oli yli 44 prosenttia.

Vihreiden kannatus näyttäisi pysyvän Baden-Württembergissä noin 31 prosentissa. Osavaltio oli jo ennestään vihreiden komennossa. Nyt vihreät voivat halutessaan hylätä CDU:n hallituskumppaninaan ja vaihtaa sen SPD:hen ja liberaaleihin (FDP).

Rheinland-Pfalzissa CDU saisi ovensuukyselyiden mukaan 25–26 prosentin kannatuksen, kun osavaltion edellisissä vaaleissa sen kannatus oli 32 prosenttia. SPD:kin näyttäisi menettävän siellä kannatustaan, mutta saavan silti 33–34 prosentin ääniosuuden.

Näillä näkymin SPD:tä edustava osavaltion istuva pääministeri Malu Dreyer kokoaa taas uuden koalitiohallituksen vihreiden ja FDP:n kanssa.

CDU:n kannatus putosi vaalien alla kovaa vauhtia. Syinä tähän olivat muun muassa puolueen poliitikkojen ryvettyminen kasvomaskikauppoja koskevassa korruptioskandaalissa ja koronatilanteen kääntyminen taas huonompaan suuntaan.

Etukäteen arvioitiin, että CDU:n kannatus saattaisi ensimmäisissä ennusteissa olla todellista suurempi, sillä puolueen korruptioskandaali levisi vasta, kun postiäänestys oli jo alkanut.

CDU:n lisäksi myös äärioikeistopuolue Vaihtoehto Saksalle menetti kannatustaan molemmissa osavaltioissa.

Supervaalivuosi alkoi

Tämänpäiväiset äänestykset aloittivat Saksan niin kutsutun supervaalivuoden, joka huipentuu liittopäivävaaleihin syyskuussa. Niissä liittokansleri Angela Merkel väistyy Saksan johdosta 16 vuoden kanslerikauden jälkeen.

Thüringenin osavaltiossa vaaleja lykättiin keväältä syksyyn, mutta Baden-Württembergissä ja Rheinland-Pfalzissa äänestettiin koronaepidemiasta huolimatta. Jokaisella äänioikeutetulla oli mahdollisuus halutessaan pyytää äänestää postitse.

Vaalihuoneistoissa korostettiin turvavälejä ja käsihygieniasta huolehtimista. Myös maskipakko oli voimassa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka