Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL ja Yle: Eduskunnan erotetun turvallisuusjohtajan epäiltiin yrittäneen heikentää Juha Sipilän kertomusta

Eduskunnan erotetun turvallisuusjohtajan Jukka Savolan epäiltiin yrittäneen heikentää kansanedustaja Juha Sipilän (kesk.) kertomusta päällekarkauksesta, kertoo Iltalehti . Asia ilmenee eduskunnan pääsihteerin Maija-Leena Paavolan allekirjoittamasta perustelumuistiosta, jonka tiedoista myös Yle perjantaina uutisoi.

Muistiossa todetaan, että Savolan virheellinen toiminta eduskunnan sisällä ja julkisuudessa sekä hänen systemaattinen pyrkimyksensä toimintansa salaamiseen on saanut aikaan epäluottamuksen häneen ja hänen harkintaansa. Savolan erottamisesta kerrottiin torstaina.

Savolaa syytetään päällekarkausta koskevien valvontakameratallenteiden antamisesta MTV:n uutisille ja valehtelusta julkisuuteen, ettei tiedä, onko MTV:n julkaisema video peräisin eduskunnan valvontakameroista.

Muistion mukaan on myös syytä epäillä, että Savola luovutti kameratallenteet tarkoituksenaan heikentää Sipilän kertomusta itseensä kohdistuneesta väkivaltaisesta hyökkäyksestä ja tarkoituksenaan puolustaa omaa kommentointilinjaansa.

Sipilä kuvasi tapahtunutta siten, että hänen kimppuunsa käytiin nyrkein. Savola puhui tönäisystä.

Savola kiistää salailun

Savola kiistää vastineessaan, että hän olisi salaillut päätöstään. Ylen mukaan hän sanoo olevansa eri mieltä tietosuojavastaavan lausunnon kanssa siitä, onko kyseessä oleva valvontakamerakuva lähtökohtaisesti salassa pidettävää. Ylen mukaan Savolan mielestä kyse ei ole salassa pidettävistä tallenteista.

Hän kertoo keskustelleensa johtoryhmän kanssa 18. tammikuuta ja kertoneensa, että hän antaa medialle mahdollisuuden tutustua tallenteisiin. Paikalla oli Savolan mukaan myös pääsihteeri Paavola.