Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bidenin kynä sauhuaa – allekirjoitti elvytyspaketin laiksi jo tänään

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kiirehtinyt 1,9 biljoonan dollarin elvytyspaketin vahvistamista. Alkuperäisen aikataulun mukaan presidentin oli määrä allekirjoittaa se perjantaina, mutta tahti on tiivistynyt niin, että Biden vahvisti sen laiksi jo torstaina.

Vahvistamisen jälkeen Bidenin on määrä pitää virkakautensa ensimmäinen televisiopuhe. Puhe lähetetään parhaaseen katseluaikaan Yhdysvalloissa, eli aamun pikkutunneilla Suomen aikaa. Lähipäivinä Biden lähtee kiertueelle esittelemään pakettia ympäri maan.

Elvytyspaketti sai keskiviikkona lopullisen vahvistuksen edustajainhuoneessa. Siihen sisältyy 1 400 dollarin tuki useimmille amerikkalaisilla, apua työttömille ja lapsiperheille ja miljardien edestä tukea koulutukseen ja terveydenhuoltoon.

Tukipaketti on mielipidemittausten perusteella hyvin suosittu. Myös republikaanien kannattajien keskuudessa sillä on enemmistön tuki takanaan.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi, että massiivinen paketti voi muodostua piristysruiskeeksi myös maailmantaloudelle.

– Useimmat maat hyötynevät Yhdysvaltojen kysynnän kasvusta, joten paketti edistää kasvua ja elpymistä, sanoi IMF:n tiedottaja Gerry Rice.

IMF kehottaa kuitenkin päättäjiä olemaan varuillaan ja seuraamaan korkojen kehitystä tarkkaan. Yleinen pelko on, että elvytyspaketti voi ylikuumentaa taloutta, kiihdyttää inflaatiota ja pakottaa Yhdysvaltojen keskuspankin nostamaan korkoja suunniteltua aikaisemmin.