Suomalaisuhrin vaatineesta Oaklandin tuhoisasta rakennuspalosta tuomio – tilan vuokrannut mies saa suorittaa tuomionsa loppuosan kotonaan

Yhdysvalloissa oikeus on langettanut tuomion muutaman vuoden takaisesta tuhoisasta rakennuspalosta Kalifornian Oaklandissa.

36 ihmistä kuoli vuonna 2016 rajussa tulipalossa varastossa, joka oli muutettu taiteelle ja musiikille omistetuksi tapahtumatilaksi. Yksi uhreista oli suomalainen.

Oikeus tuomitsi varastotilan vuokranneen miehen maanantaina 12 vuodeksi vankeuteen. Mies saa kuitenkin suorittaa tuomionsa jäljellä olevan osan 18 kuukauden ehdollisena tuomiona kotonaan valvontarannekkeella varustettuna, kertoo uutistoimisto AFP.

Nyt 50-vuotiasta miestä syytettiin kuolemantuottamuksesta. Oikeudenkäynti on pitkittynyt muun muassa siksi, että valamiehistö ei aiemmin päässyt tulokseen asiassa. Tämän vuoden tammikuussa mies tunnusti syyllisyytensä ja sai sen myötä syytesopimuksen, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava ABC .

ABC:n mukaan oikeus huomioi miehen tuomiosta päättäessään ajan, jonka tämä on jo viettänyt vankilassa oikeudenkäyntiä odottaen. Lisäksi asiaan vaikutti miehen hyvä käytös. Uutiskanavan mukaan mies on jo ollut kotiarestissa sen jälkeen, kun hänet vapautettiin vankilasta viime vuonna koronaviruksen leviämisvaaran vuoksi.

Varsinaisen tuomion suorittamisen jälkeen miestä valvotaan vielä kolme vuotta. ABC kertoo.

Syytteessä kuolemantuottamuksesta oli aiemmin myös paikan ylläpidossa avustanut mies, mutta hänet vapautettiin syytteistä jo vuonna 2019.

Uhrien omaiset: Tuomio on pelkkä näpäytys

Palossa kuolleiden omaiset olivat toivoneet, että tuomari hylkäisi syytesopimuksen ja määräisi sen sijaan uuden oikeudenkäynnin, ABC kertoo.

Oikeudessa luetun omaisten lausunnon mukaan syytesopimuksessa sovittu tuomio ja sen suorittamistapa on epäoikeudenmukainen uhreille ja heidän perheilleen. Tuomiota kuvattiin lausunnossa lieväksi, pelkäksi näpäytykseksi.

Alamedan piirikunnan ylioikeuden tuomari Trina Thompson myönsi syytesopimuksen olevan omaisten kannalta erittäin epätyydyttävä, ABC kirjoittaa. Thompson päätti kuitenkin hyväksyä sopimuksen muun muassa siksi, että syytetty oli tunnustanut. Lisäksi oikeudenkäyntien järjestäminen koronapandemian aikana on ollut erittäin hankalaa, tuomari perusteli.

Tuomitun vuokralaisen asianajaja luki oikeudessa päämiehensä viestin, jossa tämä pyysi anteeksi.

Sokkelo ilman palovaroittimia

Tuomion saaneen mieheen vuokraama varastorakennus tunnettiin taide- ja tapahtumatilana nimellä Ghost Ship. Se oli ehtinyt toimia kolmisen vuotta ennen joulukuussa 2016 syttynyttä kohtalokasta paloa. Palossa kuolleet ihmiset olivat pääosin 20–30-vuotiaita.

Syyttäjien mukaan miehellä oli tilassa ainakin 25 omaa alivuokralaista, AFP kertoo. Hän ei kuitenkaan ollut järjestänyt tilaan palovaroittimia, savuntunnistimia tai minkäänlaista sammutusjärjestelmää. Koko tila oli labyrinttimäisesti täynnä taideteoksia, instrumentteja, huonekaluja sekä sekalaisia sähkökytkentöjä, uutistoimisto kuvailee.

Rakennuksessa oli palon syttyessä elektronisen musiikin tapahtuma. Tuhot olivat niin valtavat, että onnettomuustutkijat eivät pystyneet määrittämään syttymissyytä. Syyksi on epäilty esimerkiksi sähkövikaa, tupakointia sekä kynttilöitä.

--

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mainos: Kymen Sanomat

Mainos: Etelä-Suomen Puumarket

Mainos: Etelä-Suomen Puumarket

Tarvetta terassitarvikkeille? Tältä yrittäjäkaksikolta löytyy!

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka