Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kuntavaalit saattavat siirtyä – STT:n tietojen mukaan oikeusministeriö ehdottaa kesäkuuta

Kuntavaalit saattavat siirtyä huhtikuulta kesäkuulle. Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

Saila Kiuttu, Sanna Nikula, Nina Törnudd / STT

STT:n tietojen mukaan oikeusministeriö (OM) on esittänyt kuntavaalien siirtämistä huhtikuusta kesäkuulle. Vaalipäivä olisi 13. kesäkuuta.

Perusteluina siirrolle on tiettävästi ollut vaalien laillisuuden turvaaminen ja terveysturvallisuus. Vaalien laillisuuteen liittyvänä haasteena on pidetty sitä, että koronatartunnan saaneet, eristykseen määrätyt eivät pääsisi äänestämään vaaleissa. Tähän ei ole löydetty ratkaisua.

Kuntavaalien järjestämisestä haettiin päätöstä perjantaina. Päivän aikana neuvotteluissa olivat STT:n tietojen mukaan pöydällä myös vaihtoehdot vaalien pitämisestä suunnitellusti huhtikuussa tai niiden siirtäminen syksyyn.

Oikeusministeriö neuvotteli eduskuntapuolueiden puoluesihteerien kanssa ensin aamupäivällä ja vielä iltapäivällä, jonka jälkeen neuvottelut keskeytettiin. Tiettävästi juuri ennen aamun kokouksen alkamista oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) toi esiin kysymyksen siitä, pitäisikö vaalit siirtää. Ehdotus oli yllättänyt ainakin osan puoluesihteereistä.

Vaalien siirtämisestä uutisoi ensimmäiseksi Iltalehti , jonka jälkeen asiasta ovat uutisoineet useat muutkin mediat.

Neuvottelut jatkuvat aamulla

Koska yhteisymmärrystä vaalien ajankohdasta ei perjantaina syntynyt, puoluesihteerit ovat tiettävästi jatkamassa neuvotteluja lauantaina aamupäivällä.

Perussuomalaiset on koko ajan vastustanut vaalien siirtämistä. Puoluesihteeri Simo Grönroosin mukaan perussuomalaiset eivät näe syitä, miksi kuntavaaleja ei voisi pitää ajallaan.

– Monissa maissa vaaleja järjestetty huomattavasti hankalammissa korona-tilanteissa. Vaalien siirtäminen nakertaa demokratian uskottavuutta, Grönroos kommentoi perjantaina Twitterissä.

Tiettävästi SDP ja RKP ovat näyttäneet varovaista vihreätä kesäkuun ajankohdalle. Nyt-liike ja vasemmistoliitto olisivat taipumassa enemmän syksyn suuntaan. Kokoomus, vihreät ja kristillisdemokraatit eivät ole toistaiseksi ottaneet kantaa.

Ainakin kokoomus on Verkkouutisten mukaan valmistautumassa tekemään linjauksia lauantaina. Puoluehallitus on kutsuttu koolle ylimääräiseen kokoukseen aamuyhdeksäksi.

Marin hoputti päätöksen tekemistä

Vaaliajankohdan muutos ei sinällään ole puoluesihteerien päätettävissä, vaan vaalien siirtäminen menisi hallituksen esityksen kautta eduskuntaan vaalilain muuttamisena. Puoluesihteerit ovat kuitenkin selvittäneet tilannetta oikeusministerin johdolla, sillä asiaa halutaan käsitellä yhdessä hallitus- ja oppositiopuolueiden kesken.

Henriksson on korostanut, että kynnys vaalien siirtämiselle on hyvin korkea.

– Edelleen lähdetään siitä, että vaalit järjestetään huhtikuussa, oikeusministeri sanoi viimeksi torstaina illalla Ylen A-Talkissa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) korosti samassa tv-lähetyksessä, että asiaan olisi hyvä saada ratkaisu nyt.

Kuntavaalit on ollut määrä järjestää 18. huhtikuuta. Ehdokasasettelu menee kiinni tiistaina.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka