Myanmarin sotilasjuntan kovat otteet mielenosoittajia kohtaan jatkuvat, vaikka kansainvälinen paine hallintoa kohtaan kasvaa. Hallituksen joukot ovat ampuneet tänään Myanmarissa kuoliaaksi ainakin kymmenen ihmistä, uutistoimisto AFP kertoo lääkintähenkilöstön tietoihin nojaten.
Seitsemän ihmistä tapettiin mielenosoituksessa Monywan kaupungissa Sagaingin alueella, ja kaksi surmattiin mielenosoituksessa maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Mandalayssa. Toista Mandalayssa surmatuista oli ammuttu rintaan ja toista päähän.
Myingyanin kaupungissa maan keskiosassa yksi ihminen kuoli hallituksen joukkojen tulituksessa, ja ainakin kymmenen haavoittui.
Myös muissa kaupungeissa on ollut mielenosoituksia. Myanmarin suurimmassa kaupungissa Yangonissa mielenosoittajat liimasivat maahan sotilasjuntan johtajan Min Aung Hlaingin kuvia hidastaakseen hallituksen joukkoja, jotka eivät mielellään astu johtajan kuvien päälle.
Mielenosoitukset ovat jatkuneet Myanmarissa päivittäin kuukauden takaisesta sotilasvallankaappauksesta lähtien. Arkielämä maassa on ollut kaoottista, kun työntekijät monilla aloilla ovat kieltäytyneet tulemasta töihin. Armeija on vähitellen koventanut otteitaan mielenosoittajia kohtaan. Sunnuntaina oli toistaiseksi väkivaltaisin päivä, kun hallituksen joukot surmasivat eri puolilla maata YK:n mukaan 18 mielenosoittajaa.
Poliisien ja sotilaiden väkivalta mielenosoittajia vastaan jatkui myös tiistaina. Ainakin kolme ihmistä oli kriittisessä tilassa ja parisenkymmentä haavoittui lievemmin, kun mielenosoittajia kohti avattiin tuli Kalayn kaupungissa maan luoteisosassa.
Toinen turvallisuusneuvoston kokous tulossa
Britannia on pyytänyt YK:n turvallisuusneuvostoa kokoontumaan perjantaina puhumaan Myanmarin tilanteesta, kertovat diplomaattilähteet uutistoimisto AFP:lle.
Britannian ehdotuksen mukaan tapaaminen järjestettäisiin suljettujen ovien takana kello viideltä iltapäivällä Suomen aikaa. Neuvosto keskusteli Myanmarista myös helmikuun alussa heti seuraavana päivänä vallankaappauksen jälkeen.
Tuolloin neuvosto ilmaisi syvää huolta vallankaappauksen vuoksi ja peräänkuulutti lausuntoluonnoksessa, että kaikki kiinni otetut vapautettaisiin, mukaan lukien maan syrjäytetty johtaja Aung San Suu Kyi.
Maanantaina Kiinan diplomaattiset edustajat YK:ssa kertoivat AFP:lle, että neuvoston jäsenten keskuudessa ollaan yhtä mieltä siitä, että Myanmarista kokoustetaan piakkoin. Kiina on suhtautunut perinteisesti vastahakoisesti siihen, että neuvosto keskustelisi Myanmarista.
Yleensä vaisu Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestökin kärjekkäänä
Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestö Asean käsitteli tiistaina Myanmarin tilannetta ulkoministerien videokokouksessa. Osa maista poikkesi tavanomaisesta diplomaattisesta linjasta ja kritisoi kovasanaisesti juntan kovia otteita mielenosoittajia vastaan jo ennen kokousta.
– Olemme tyrmistyneitä kuolettavan voiman käytöstä siviilejä kohtaan, Singaporen ulkoministeri Vivian Balakrishnan sanoi maanantaina.
Vauras Singapore on Myanmarin tärkein ulkomainen sijoittaja, minkä vuoksi sillä on katsottu olevan jonkin verran vaikutusvaltaa maan sotilashallintoon.
Kokouksen jälkeen Indonesian ulkoministeri Retno Marsudi puolestaan paheksui juntan haluttomuutta yhteistyöhön. Marsudi vaati myös demokratian palauttamista ja poliittisten vankien vapauttamista.
Aseanin kannanottojen on katsottu laajalti olevan melko merkityksettömiä, koska järjestö tekee päätöksensä yksimielisyyteen nojaten, eikä yleensä puutu maiden sisäisiin asioihin.